Назад

БТПП участва в среща с египетска делегация, с домакин Европалати


Представители на Българската търговско-промишлена палата взеха участие в среща между Европалати и eгипетска делегация, осъществена в хибриден формат в края на месец февруари.

Зам.-председателят на Асоциацията на европейските търговски палати Ваутер Ван Гулк води срещата с делегацията, начело на която бе Н.Пр. д-р Бадр Абделати, посланик на Египет в ЕС и Белгия.

В състава на египетската делегация бяха включени представители на Организацията на инвестиционните и свободни зони в Египет, Националното бюро за прилагане на Споразумението за асоцииране Египет – ЕС, Икономическата зона на Суецкия канал, икономическият съветник на премиера на Египет, Федерацията на египетските индустрии, Федерацията на египетските търговски палати, Египетската младежка бизнес асоциация, Египетската федерация на асоциациите на инвеститорите.

Бе обсъдено състоянието на търговията и инвестициите в Египет, както и подготовката на международна инвестиционна конференция в северноафриканската страна през лятото на 2024 г. Събитието се организира от египетски и европейски институции и ще постави фокус върху енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, транспорта и логистиката, дигитализацията, туризма, фармацевтичния и химически сектор, управлението на води, както и други области с ключово значение за европейския бизнес.

Домакините подчертаха, че Европалати поддържат дългосрочно партньорство и опит с организации от Южното Средиземноморие и Египет, в частност. Асоциацията търси още възможности за активно участие в процеса на разширяване на публично-частния диалог между Египет и ЕС. Европалати и нейните членове работят активно в подкрепа и насърчаване на бизнес контактите между египетски и европейски компании.

По време на престоя си в Брюксел египетската делегация е провела и поредица от срещи с еврокомисари и различни бизнес организации.