Назад

„Шнайдер Електрик България“ ЕООД бе отличен с голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2023 г.


На специална церемония бяха отличени едни от най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през изминалата година. Събитието се организира за осемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа.

Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2023 г. получи „Шнайдер Електрик България“ ЕООД – лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и световен производител на електрически компоненти. 

Лидерът в автомобилната индустрия „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД получи наградата „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията  е част от японската корпорация Нидек и е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степен на специализация и конкурентни дейности. „Нидек България“ инвестира близо 5 млн. лв. в създаване на експортен екип за научна и развойна дейност у нас, която е съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания. По проекта се откриват над 70 работни места.

Наградата за „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ бе връчена на една от най-известните марки за спорт на открито „Амер Спортс България“ ЕООД.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Глас Контрибюшън“ ЕАД за инвестиция в разширяването на стъкларския завод „Рубин“ в гр. Плевен, с фокус върху намаляване на въглеродните емисии.

Наградата „Инвестиция в човешки капитал“ е за фирмата „Технически компоненти България“ ЕООД. Отличието „Устойчив бизнес“ отиде в „Бадер България“ АД.

За „Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.“ беше отличена Община Стара Загора. Наградата „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“ отиде в „Хайделберг Матириълс – Девня цимент“ АД.  За „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“ беше наградена „Синьо лято“.

Тази година наградата „Успешен стартъп“ получиха три стартиращи предприятия – „Барин Спортс“ АД, „Келвин Хелт“ АД и „Дайе“.

Две компании взеха приза за „Иновативен продукти“ – „Дронамикс Кепитъл АД“ и „Евротръст“.

На тържествената церемония по връчване на наградите присъстваха министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес и работодателски организации, двустранни търговско-индустриални камари и др.

.