Назад

Българският износ за Израел расте с 36% през изминалата година


Българският износ за Държавата Израел бележи ръст от близо 36% през изминалата година. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на икономиката и индустрията на Израел Нир Баркат.

„Износът ни заема около 80% от двустранния стокообмен“, каза министър Стоянов. По думите му това е положителна тенденция за българската икономика, но е необходимо да се направи още много, за да се насърчи обмена, както и стартирането на повече проекти между компании от двете държави.

Към днешна дата двустранният стокообмен възлиза на близо 400 млн. щ.д. „Предвид географската ни близост и богатата история между нашите две държави, това са много ниски стойности”, подчерта министър Стоянов. Двамата министри обсъдиха общи инициативи, които да дадат нов тласък на икономическия обмен.

България и Израел ще организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии. Това бе договорено между двамата министри като конкретна стъпка за насърчаване на бизнес връзките. Коментирана бе и подготовка на следващото заседание на Смесената комисия в сферата на икономиката между двете държави. Министър Стоянов отправи и покана към своя колега да посети България и да се запознае с българската стартъп система и дейността на София Тех Парк.

Двамата министри коментираха иновациите и високите технологии като една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави. „София привлича все повече чуждестранни стартъпи, а в Израел тази среда е развита на изключително високо ниво“, подчерта Никола Стоянов. Двамата дискутираха възможности за обмяна на опит и иницииране на бизнес мисии от двете държави за реализиране на повече съвместни проекти.

По време на разговора стана ясно още, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди.

В срещата участва и Румяна Бъчварова, посланик на Република България в Държавата Израел.

По-рано през деня министър Стоянов посети централата в Тел Авив на най-голямата държавна компания в отбранителната индустрия – „Рафаел“, като бяха разгледани възможностите за споделяне на опит и знания между компании от двете държави в този сектор.