Брой 22 (2277), 02-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

Министерството на туризма публикува насоки за кандидатстване по схемата за предоставяне на безвъзмездни финансови средства на туроператори и туристически агенти


Министерство на туризма публикува „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“.

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства, с общ прогнозен бюджет от 51 милиона лева, които ще бъдат предоставяни на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност съгласно чл.26а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците.

Размерът на  еднократно предоставяните  безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти за периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. Документи за кандидатстване за държавната помощ могат да се подават от 8 февруари (понеделник).

Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Допустими кандидати са предприятия, опериращи като туроператори или туристически агенти, регистрирани в съответствие с Раздел I, Глава седма от Закона за туризма и вписани в Националния туристически регистър, които към момента на подаване на заявлението за помощта имат сключена валидна застраховка „Отговорност на туроператора” в съответствие с чл.97 от Закона за туризма.

Тази мярка е част от цялостен пакет от мерки и има за цел да противодейства на  недостига на ликвидност, пред който са изправени предприятията поради COVID-19.

Администратор на мярката е Министерство на туризма.

Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), чрез модула „Е-кандидатстване“, на следния интернет адрес: https://enims.egov.bg .

Ръководството за работа със системата СУНИ е достъпно на следния адрес: https://enims.egov.bg/ .

Ще се прилага схема за предоставяне на финансова помощ с един краен срок за кандидатстване.

С оглед своевременно изплащане на помощта за приоритетно компенсиране на разходи, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и за покриване на извършените през периода разходи за основната дейност, се препоръчва заявленията да бъдат подавани в  рамките на 14 дни от датата на отваряне  на  процедурата.

В рамките на тази схема кандидатите могат да подадат само едно заявление за подкрепа.  В случай че един кандидат е подал повече от едно заявление за подкрепа, се разглежда само първото постъпило заявление.

Пълният пакет от документи можете да намерите в прикачените файлове. 

Файлове:  nasoki_i_prilozheniya_51_mln_to_ta.rar

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП участва в среща при българския държавен глава
Българското домакинство на Инициативата „Три морета“ - във фокуса на разговора Още
Нова схема за подпомагане на МСП по интелектуална собственост
Финансова подкрепа при заявяване и възстановяване на търговски марки и промишлен дизайн Още
GS1 в България: онлайн обучения през м. февруари 2021 г.
В рамките на отбелязването на 30 години успешно прилагане у нас на международните стандарти GS1 Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Церемония за Годишните HR награди на Българска асоциация за управление на хора за 2020 г.
4 февруари 2021 г. от 18.00 часа, пряко излъчване в YouTube Още
БИЗНЕС СРЕДА
Министерството на туризма публикува насоки за кандидатстване по схемата за предоставяне на безвъзмездни финансови средства на туроператори и туристически агенти
За компенсиране на загуби в резултат от COVID-19 - държавна помощ с общ прогнозен бюджет от 51 милиона лева Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Важно за ползвателите на съоръжения с повишена опасност
Информация от Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
ВАС потвърди окончателно решение на КЗК, с което са установени нарушения, извършени от дружества от икономическата група ЧЕЗ
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Външната търговия на Украйна през 2020 г. и тенденции за 2021 г.
СТИВ - Киев Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Международен търг в Египет
За изграждане на хидросъоръжения и система на управление на водно разпределение Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международният съюз по далекосъобщения организира кръгла маса „Телекомуникационната индустрия в света след COVID-19“