Назад

Министерството на икономиката награди баварско предприятие с дейност в България


Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-голямо присъствие по линия на инвестициите в България и с най-висок дял в двустранния стокообмен. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по време на връчването на годишните награди на Баварското представителство в България. Икономическият министър връчи наградата на  „Фликс България“ ЕООД в категория „Баварско предприятие с дейност в България“.

Министър Везиева посочи, че близо 1000 баварски компании с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. „Сред тях се открояват, както международно опериращи технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката“, допълни тя.

Служебният министър на икономиката подчерта доброто партньорство между Бавария и България, като отбеляза, че двустранните отношения имат потенциал да се развият и в посока фамилен фирмен бизнес, в който Бавария и като цяло Германия имат много опит. „Ако това успеем да пренесем като наши двустранни икономически отношения, би било наистина добра възможност за малките и средните фирми“, каза Везиева.

Митко Василев главен управител на Германо-българската индустриална търговска камара и представител на Бавария в България изтъкна по време на церемонията, че Германия продължава да бъде търговски партньор номер едно за България, а Бавария е една от водещите германски провинции по внос и износ. „През 2017 г. стокообменът между България и Бавария за първи път надхвърля границата от 1 млрд. евро, а през 2020 г. вече е 1,3 млрд. евро“, посочи той по време на форума.

Представителството на Бавария в България към Германо-българската индустриална търговска камара отличи за десети път фирми, които участват активно в развитието на икономическите отношения между България и Бавария, в рамките на виртуална Баварска вечер.

„Фликс България“ ЕООД получи наградата в категория „Баварско предприятие с дейност в България“, а „Ауто Бавария“ ООД в категория, „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария“.

Събитието беше организирано от Представителството на Бавария и с видеообръщения към участниците в награждаването се включиха Роланд Вайгерт - държавен секретар в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката и посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн.

------------

За първото шестмесечие на 2021 г. стокообменът с Германия е в размер на 4,901 млрд. евро, което е  ръст от 23,8%, спрямо същия период на миналата година. Износът за Германия е в размер на 2,635 млрд. евро, и отбелязва ръст от 20,7%, а  вносът е в размер на 2,265 млрд. евро /ръст от 27,7%/.