Брой 207 (212), 24-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

Членството в ЕС пришпорва реформите за правене на бизнес в Европа и Централна Азия


Нов доклад на Международната  финансова корпорация (IFC)  и Световната банка разкрива, че от 2005 г. страните от  Източна Европа и Централна Азия са водещи в света по отношение на подобряване на бизнес климата за местните фирми. Регионът на Източна Европа и Централна Азия изпревари Източна Азия и Тихоокеанския регион и се превърна във втория най-благоприятен за бизнес регион в света, веднага след икономиките с висок доход на страните от ОИСР.

В разпространения вчера доклад „Doing Business 2013: Smarter Regulations for Small and Medium-Size Enterprises“ Полша се оценява като държавата, предприела най-много подобрения през последната година. Полша е насърчила средата за правене на бизнес чрез четири институционални и регулаторни реформи, като е направила по-лесно регистрирането на собственост, плащането на данъци, прилагането на договори и осъществяването на мерките по несъстоятелност. България е класирана на 66 място, като се отбелязва, че страната е улеснила стартирането на бизнес чрез намаляване на цената за регистриране на нова фирма.

Като цяло страните от региона на Европа и Централна Азия са приложили над 400 институционални и регулаторни реформи от 2005 г. насам, което е повече, отколкото всеки друг регион в света.

„Впечатлени сме от бързото изпълнение на реформи в Източна Европа и Централна Азия“, заявява Аугусто Лопес-Карлос, директор на звеното за Глобални индикатори и анализи в Групата на Световната банка. „Много от реформите бяха предприети в светлината на преговорите за членство в ЕС. Икономическата интеграция и  желанието да се настигнат по-развитите партньори послужи като мощен стимул за разгръщане на амбициозни програми за реформи“, твърди той.

България е слязла за една година с две позиции - от 64-а на 66-а, в класацията. В класацията България е след Чехия и преди Азербайджан. В три от общо 10-те области, по които е направено проучването, България отчита подобрение. Това са "Уреждане на несъстоятелност", "Трансгранична търговия", "Прилагане на договорите". По шест показателя обаче има влошаване - "Започване на бизнес", "Получаване на разрешителни за строеж", "Достъп до електричество", "Защита на инвеститорите", "Достъп до кредитиране", "Плащане на данъци".
Без промяна е категорията "Регистриране на собственост". Подобрение има при времето за плащане на данъци - за това на фирмите са необходими 454 часа годишно, докато според предишната класация са били нужни 500 часа.

В доклада се посочва още, че през изминалата година Грузия е влязла в списъка на 10-те икономики в света с най-благоприятна бизнес среда. Грузия  е провела реформи в шест сфери, изпреварвайки всички други страни от региона, като е подобрила условията за взимане на кредити, плащане на данъци, външната търговия, прилагането на търговски договори, улесняване на процедурите по несъстоятелност и подобряване на достъпа до електричество.

В световен план за седма поредна година Сингапур продължава да държи първото място по условия за правене на бизнес. В списъка на 10-те икономики с най-благоприятни бизнес регулации влизат още Хонконг, Китай, Нова Зеландия, САЩ, Дания, Норвегия, Великобритания, Корея, Грузия и Австралия.

В специално изследване тазгодишният доклад се спира на Латвия, като се посочва дневния ред за регулаторни реформи във страната, както и нейните постижения, измерени с методологията на  Doing Business.

За повече информация: www.worldbank.org, www.miga.orgwww.ifc.org.

НОВИНИ ОТ БТПП
Трудовите и осигурителните отношения често са обект на критика от страна на социалните партньори
Юбилейна конференция отбеляза 10-годишнината на Катедра „Трудово и осигурително право” Още
Представители на голям строително-инвестиционен консорциум от Шанхай посетиха БТПП
Консорциумът планира да открие представителство у нас Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Винпром Пещера – със златен медал от конкурс в Сан Диего, САЩ
Българските вина се състезаваха с над 1500 представители на винената индустрия в ценови диапазон до 250 долара за бутилка вино Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
БИЗНЕС СРЕДА
Членството в ЕС пришпорва реформите за правене на бизнес в Европа и Централна Азия
България заема 66-о място , в класацията на Световната банка "Doing Business 2013” Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Промени във функционалността на БИМИС и калкулатора от консултационния модул ITMS
Целта е по-нататъшно прецизиране на формирането на основите за определяне размера на държавните вземания и подобряване начина на контрол на попълването на данните Още
Започва обсъждането на новите искания за суспендиране на митата
Български производители, които считат, че тези искания ще накърнят икономическите им интереси, могат да подадат възражения Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия подкрепя засиленото сътрудничество по данъка върху финансовите сделки
Всички правни условия са изпълнени и няма пречки пред въвеждането на този данък на равнище ЕС в държавите членки, които желаят да се възползват от подобна мярка Още