Брой 91 (348), 14-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейската комисия започва публични дебати в Южна и Източна Европа


Европейският комисар по действията за климата Кони Хедегор поставя началото на серия публични прояви за ангажиране на европейските граждани в дебата за изменението на климата и за насърчаване на индивидуалните действия за борба с него.

През следващите два месеца комисар Хедегор ще проведе диалози с граждани, предприятия и организации в пет страни от Източна и Южна Европа, посветени на начините за ускоряване на действията за борба с изменението на климата.

Страните, обхванати от инициативата, са Португалия и Италия в Южна Европа и Полша, България и Литва в Източна Европа. Обществената загриженост за изменението на климата в тези държави расте и потенциалът за намаляване на емисиите чрез лични усилия е по-висок от този в други европейски страни. Проучвания на Евробарометър показват, че в Полша, България, Литва и Италия има голям потенциал за засилване на личните действия за климата.

Диалозите са част от общоевропейската информационна кампания на Комисията „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“. Кампанията е вдъхновена от огромния, нереализиран потенциал за намаляване на емисиите на CO2 чрез промяна на поведението. Според изследвания, извършени за Комисията, ако всички европейци започнат да се хранят здравословно и променят навиците си в областта на транспорта и отоплението, ЕС може да намали емисиите с 8-9 процента до 2020 г. – количество еквивалентно на половината от емисиите на Полша за 2010 г.

Петте предстоящи национални прояви ще бъдат на различни теми, но ще съчетават дебати между обществеността, политиците и частния сектор с развлекателни елементи като модно ревю на екологосъобразни дрехи, колоездачна обиколка, фотоизложби на успешни нисковъглеродни проекти и артистични представления. Много от над 160-те партньори на кампанията ще подкрепят и ще участват пряко в проявите.

Преди всяка проява гражданите ще могат да изкажат своите мнения и да разговарят онлайн с комисаря по Twitter или Facebook.

В България събитието ще бъде на 28 май в София под мотото „Визии за свят, който харесвате: Изграждане на нисковъглеродно общество в България”.

Подробности за програмата  тук

НОВИНИ ОТ БТПП
Неотложен въпрос, който трябва да реши новото правителство, е възстановяването на тристранния диалог
През юни ще бъде официално открита Смесена българо-румънска търговска камара
Покана за участие в семинар „Как да реализираме инвестиционните си намерения чрез грантова схема „Внедряване на иновации в предприятията”
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара – Пловдив участва в благотворителен бал на Лайънс Клуб Пловдив
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-китайски бизнес форум в София, 1 юли 2013 г.
Презентация на Бизнес парк Тирана
Събитието е адресирано към български фирми с интерес към наемане на бизнес помещения и стартиране на дейност в Албания Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Базисен модел на комплексно административно обслужване
Целта е да се предоставят услуги, без да е необходимо гражданите и бизнесът да представят информация или доказателства, които са вече налични в администрацията Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Дефлация от 0.4% през април
Втори пореден месец с дефлация; спрямо април 2012 г. инфлацията е 2% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия започва публични дебати в Южна и Източна Европа
Дебатът в София е планиран за 28 май под мотото „Визии за свят, който харесвате: Изграждане на нисковъглеродно общество в България” Още
Реформа на законодателството за защита на данните в ЕС
Защитата на личната информация е важна тема за много европейци в епохата на социалните мрежи и смартфоните Още