Брой 118 (628), 24-06-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕК обявява присъединяването на много нови партньори към водещата инициатива „Графен“


Европейската комисия с гордост обявява, че водещата инициатива „Графен“, една от най-големите европейски научноизследователски инициативи, удвоява своя мащаб. 66 нови партньори са поканени да се присъединят към консорциума в резултат на покана за кандидатстване на стойност 9 млн. евро. Въпреки че повечето партньори са университети и научноизследователски институти, делът на участващите предприятия, предимно МСП, се увеличава. Това показва нарастващия интерес към графена от страна на стопански организации. В партньорството вече участват повече от 140 организации от 23 страни. То е напълно готово да пренесе „материала чудо“ графен и свързаните с него слоести материали от академичните лаборатории в ежедневието.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус (@NeelieKroesEU), която отговаря за Програмата в областта на цифровите технологии, приветства разширяването на партньорството: „Европа е начело на революцията на графена. Този „материал чудо“ има потенциал значително да промени нашия живот: той стимулира разработването на нови медицински технологии, например изкуствени ретини, и развитието на по-устойчив транспорт с леки и свръхефективни батерии. В колкото по-голяма степен отключим потенциала на графена, толкова по-добре!“.

По-голям брой МСП и италиански партньори

66-те нови партньори са от 19 страни, като 6 от тях за първи път ще имат представители в консорциума: Беларус, България, Чешката република, Естония, Унгария и Израел.

Със своите 16 нови партньори Италия вече има най-голям брой участници във водещата инициатива „Графен“ заедно с Германия (по 23). След тях се нареждат Испания (18), Обединеното кралство (17) и Франция (13).

Новите 66 партньори ще добавят нови възможности към научния и технологичен обхват на инициативата. Над една трета от новите партньори са предприятия, предимно МСП, което показва нарастващия интерес на икономическите субекти към графена. В първоначалния състав на консорциума техният дял бе 20%.

Водещата роля на Европа

Графенът бе създаден и изпробван в Европа, за което през 2010 г. Андрей Гейм и Константин Новоселов от Манчестърския университет получиха Нобелова награда.

Чрез водещата инициатива „Графен“ с бюджет 1 млрд. евро Европа ще може да превърне авангардните научни изследвания в продаваеми продукти. Тази важна инициатива осигурява на Европа водещо място в световната надпревара за разработване на технологии въз основа на графена.

Проф. Андреа Ферари, директор на Кеймбриджкия център по графен и председател на изпълнителния съвет на водещата инициатива „Графен“, коментира днешното обявяване на новите партньори: „Това подсилва нашите безпрецедентни усилия да пренесем графена и свързаните с него материали от лабораторията във фабриките, за да може водещата позиция на Европа в областта на изследванията на графена да бъде превърната в технология, която да послужи за основа на нова промишленост и да донесе ползи за Европа по отношение на създаването на работни места и конкурентоспособността“.

Инфографика: извличане на максимума от „материала чудо“ графен

 

Списък на новите партньори, поканени да се присъединят към водещата инициатива „Графен“   ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” се открива утре в Истанбул
Подготвени са срещи между потенциални бизнес партньори Още
Европа 2020 - възможности за подкрепа на бизнеса от Европейските фондове и инструменти за финансиране
Семинар за практическите инструменти при подготовка на проекти за финансиране Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Първа версия на Програмите за трансгранично сътрудничество България-Сърбия; България-Македония и България-Турция 2014-2020
Коментари и предложения се приемат до 30 юни Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международна научна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“
11–13 септември 2014 г., гр. Варна, ВСУ “Черноризец Храбър” Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Спряна е процедурата по схемата "Технологична модернизация в малки и средни предприятия"
Средствата няма да бъдат загубени, ще се пренасочат към всички резервни проекти Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Босна и Херцеговина подписаха споразумение за икономическо сътрудничество
Първото заседание на двустранната Смесената комисия ще бъде съпътствано от бизнес форум Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК обявява присъединяването на много нови партньори към водещата инициатива „Графен“
България има представител в консорциума - Българска академия на науките, „Нано Тех Лаб“ ООД Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Търг в Черна гора
Отдаване под наем на терен за развиване на базово селище в ски центъра „Колашин 1600″ Още