Назад

Нарушените доставки на стомана за българската индустрия ще бъдат компенсирани с внос от Турция


Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с турския министър на търговията Мехмет Муш в София. Муш пристигна на работно посещение начело на голяма правителствена делегация, на което домакин бе министър Нинова.

По време на срещата стана ясно, че спрените доставки на стомана и стоманени продукти заради войната в Украйна ще бъдат компенсирани с увеличаване на квотата за внос в ЕС от Турция. Бяха обсъдени възможностите на турската страна да изпълни увеличената квота, както и вноса на тези продукти в България. Това ще позволи да се възстановят нарушените доставки на стомана и продукти от стомана, които са необходими на българската индустрия и строителен сектор.

„България и Турция сме традиционно близки партньори, стокообменът расте и по време на кризата”, заяви министър Нинова. Министър Муш от своя страна благодари на българските власти за добрите условия за бизнес, за които е показателен големият брой турски инвестиции в България.

Вицепремиерът запозна турския министър с мерките, които българското правителство предприема за преодоляване на кризата: компенсации за бизнеса до 1 април в размер до 250 лв. за мегаватчаса, а от 1 април – повишаване на 300 лв. Тя коментира също мораториума върху цените на битовите потребители, борбата със спекулата и увеличение на доходите.

Двамата министри обсъдиха предстоящото свикване   на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в българските индустриални зони, които в момента се развиват с бързи темпове и представляват интерес за чуждите инвеститори.