Брой 9 (266), 14-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Месечната инфлация за декември е 0,4 на сто


4,2 процента е годишната инфлация за декември 2012-а, а само за последния месец на миналата година цените са се повишили с 0,4 на сто, отчете националната статистика. Средногодишната инфлация за периода януари-декември 2012 г. спрямо периода януари - декември 2011 г. е 3 на сто.

Храните и безалкохолните са поскъпнали с 0,9 на сто за месец и с 5,4 процента за една година. Алкохолът и тютюневите изделия са останали на ноемврийски цени през декември, а спрямо последния месец на 2011 година е отчетен лек скок - с 0,3 на сто. При облеклото и обувките също няма ценови движения спрямо ноември, а в рамките на последните дванадесет месец е регистрирано леко поевтиняване от 0,6 на сто.

При цените в сферата на жилищата и комуналните разходи е регистриран лек месечен ръст от 0,1 на сто, а за година скок от 10,3 процента. Електроуредите и обзавеждането са стрували през декември толкова, колкото и през ноември, а спрямо декември на предходната година са поскъпнали с 0,2 на сто.

В сферата на здравеопазването е отчетено поевтиняване и на месечна база, и на годишна основа съответно с 0,2 и 1,5 процента. В образованието през последния месец не е имало промяна на цените на месечна база, а на годишна основа ценовият ръст е 6,4 процента.

В транспорта се наблюдават различни тенденции, като за месец цените са паднали с 1,1 процента, а за година са се повишили с 4,9 на сто. В сферата на съобщенията е отчетено месечно повишение от 0,2 процента, а за година цените са се понижили с 0,4 процента.

Свободното време и развлеченията са отбелязали нарастване от 2,5 процента през декември спрямо ноември и с 0,1 на сто по-евтини в сравнение с последния месец на мината година. Цените в ресторанти и хотели са се повишили с 0,7 на сто за месец и с 3,4 процента за една година.

НОВИНИ ОТ БТПП
Международната дейност на Палатата стартира за тази година с 3 нови инициативи
Анкета на БТПП сочи Турция, Македония и Румъния като предпочитани дестинации за организиране на бизнес делегации Още
Съветникът към Посолството на Азербайджан посети БТПП
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Месечната инфлация за декември е 0,4 на сто
Средногодишната инфлация за периода януари-декември 2012 г. спрямо същия период 2011 г. е 3 на сто Още
ИНСТИТУЦИИ, ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ
Публикуван е отчет относно изпълнението на Националната програма за реформи
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Българската версия на Общата хармонизирана база данни за класиране на стоки и услуги е на разположение чрез инструмента Euroclass
Още една стъпка в посока хармонизация на практиките в областта на марките в рамките на ЕС Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
МФ предлага законодателни промени за разширяване на правомощията на органите по приходите от НАП
С тях се предвижда възможност за действия по разследване, а именно да провеждат разпити, огледи, претърсвания и изземвания по реда на НПК при неотложни случаи Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Китай се утвърди като осмия най-голям пазар за българския износ
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още