Брой 9 (266), 14-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Международната дейност на Палатата стартира за тази година с 3 нови инициативи


В продължение на традициите и добрите практики в областта на международното сътрудничество, БТПП има амбициозна програма за 2013 г. за инициативи и събития. Още от началото на тази година активно се подготвят 3 международни събития: бизнес делегация до Виетнам, придружаваща президента на Република България - Росен Плевнелиев; бизнес делегация до Алжир, придружаваща Николай Младенов, външен министър на Република България; участие в Международното инженерно изложение  “India Engineering Sourcing Show 2013” в Мумбай.

Стремежът е  да се надгражда постигнатото през 2012 г., като Палатата ще разширява географския и икономически обхват на делегациите. БТПП продължава отличното сътрудничество с чуждестранни дипломатически представителства у нас – обменя се актуална информация за законодателни промени в областта на икономиката и търговията, нетарифни и тарифни ограничения, както и оферти за търсене, предлагане на стоки и услуги, трансфер на технологии, панаири и изложби.

В началото на тази година БТПП запита отново своите членове за предпочитаните от тях дестинации за организиране на бизнес делегации. Продължава интересът и към страни извън ЕС. Сред най-желаните държави се оказаха: Турция, Македония и Румъния, като цел на дирекция „Международно сътрудничество и международни организации” е да отговори на интересите на бизнеса – ето защо залага пътуванията до тези страни в програмата си за 2013 г.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Международната дейност на Палатата стартира за тази година с 3 нови инициативи
Анкета на БТПП сочи Турция, Македония и Румъния като предпочитани дестинации за организиране на бизнес делегации Още
Съветникът към Посолството на Азербайджан посети БТПП
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Месечната инфлация за декември е 0,4 на сто
Средногодишната инфлация за периода януари-декември 2012 г. спрямо същия период 2011 г. е 3 на сто Още
ИНСТИТУЦИИ, ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ
Публикуван е отчет относно изпълнението на Националната програма за реформи
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Българската версия на Общата хармонизирана база данни за класиране на стоки и услуги е на разположение чрез инструмента Euroclass
Още една стъпка в посока хармонизация на практиките в областта на марките в рамките на ЕС Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
МФ предлага законодателни промени за разширяване на правомощията на органите по приходите от НАП
С тях се предвижда възможност за действия по разследване, а именно да провеждат разпити, огледи, претърсвания и изземвания по реда на НПК при неотложни случаи Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Китай се утвърди като осмия най-голям пазар за българския износ
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още