Назад

В Хасково се проведе Българо-иракски бизнес форум


Българо-иракски бизнес форум по инициатива на Хасковска търговско-промишлена палата (ХТПП) се проведе в Зала „Марица“ на Областна администрация – Хасково на 27 септември 2021 г. Във форума участва делегация от град Ербил (столица на Северноиракската кюрдска автономия), Р. Ирак и представители на бизнеса от област Хасково. Председателят на ХТПП  Янчо Янев и заместник-областните управители на Област Хасково - Мартин Узунов и Виолета Желева, посрещнаха делегацията и откриха форума с приветствия. 

Делегацията е на посещение в България и в частност в област Хасково до 30 септември. Ръководена е  от Ибрахим Мохамед Канби Базаз, заместник-председател на Търговско-промишлена палата в гр. Ербил, Ирак. Състои се от членове на палатата и представили на 6 фирми от гр. Ербил. Интересите на делегацията от Ербил са за сътрудничество с български фирми в секторите: земеделие, машиностроене, строителство и възобновяемата енергия.

Г-н Базаз запозна присъстващите на форума български представители на бизнеса с условията, които страната им предлага, като уточни, че в Ирак съществува Закон за чуждите инвестиции. Законът е създаден, за да обслужва и улеснява представителствата на чуждите компании. Най-главното, което трябва да се подчертае, е че данък печалба може да бъде отсрочен във времето до 10 г. Той обясни, че 33 000 компании развиват бизнес в Ербил и подкани българските фирми също да отворят свои представителства там. Представители на български фирми коментираха възможностите за развитие и сътрудничество, както и предстоящи проекти в Р. Ирак.

Форумът приключи с подписване на Споразумение за сътрудничество между Хасковската ТПП и ТПП гр. Ербил, с което да започнат активен обмен на информация в областта на търговията, инвестициите, земеделието, туризма и другите стопански области.