Мащабна финансова конференция SIMExpo, организирана от ИАНМСП и БТПП

Второто издание на мащабната финансова конференция SIMExpo, организирана от ИАНМСП и Българската търговско-промишлена палата, започна с редица пленарни сесии и специално експо, в което представители на Българската банка за развитие, Българска агенция за експортно застраховане, Фонд на фондовете и Българската агенция за инвестиции консултираха МСП относно възможностите за подкрепа, които могат да получат.

Събитието бе открито от зам.-министъра на икономиката Красимир Киряков, Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, Теодор Стойчев, ръководител на Българското бюро на Европейския парламент, Бойко Коцев, член на УС на МБИС, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Пленарната сесия бе модерирана от Владимир Томов, член на УС на БТПП и председател на Съвета по инвестиции при палатата.

„Амбицирани сме да продължаваме тази конференция за финансова подкрепа на МСП – каза в приветствието си Цветан Симеонов. "Целта е повишаване финансовата и инвестиционна култура на малките и средни предприятия, като им се предоставя полезна информация за възможностите за развитие чрез ползването на различни финансови и инвестиционни инструменти по достъпен начин. Сред организаторите на Международната конференция e и Българската търговско-промишлена палата и Съветът по инвестиции към БТПП", отбеляза Симеонов..
 
Със специално видеобръщение се включи и д-р Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/, която даде повече информация относно приоритетите на институцията в сектора на МСП. Павлова напомни, че още в началото на кризата ЕИБ предложи създаването на Европейски гаранционен фонд, създаден с принос от страните от ЕС в размер на 25 млрд. евро и целта му е да подкрепи реалната икономика и предприятията с акцент върху МСП. Фондът дава възможност на групата на ЕИБ в партньорство с банките и националните насърчителни институции да мобилизират до 200 млрд. евро в подкрепа на МСП срещу икономическите последици от пандемията. Предоставените гаранции могат да отключат финансиране за реалната икономика при изгодни условия и без риск за финансовата стабилност, изтъкна Павлова. Фондът работи от октомври миналата година и България е сред най-активните участници и е внесла значителен брой проекти като вече са били одобрени десет операции на стойност 112 млн. евро, които се очаква да привлекат повече от 1 млрд. евро инвестиции в българската икономика, каза Павлова.
 
Изпълнителният директор на ИАНМСП взе участие в пленарната дискусия, посветена на темите за Националния план за възстановяване и устойчивост, мерки за подпомагане от европейски финансови институции, както и правителствените такива.
 
Първият ден на събитието представи още информация за възможностите за дялово инвестиране в подкрепа на растежа на бизнеса, гаранционни и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса, преструктуриране след пандемичната обстановка и др.