Брой 40 (45), 27-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Европейската комисия празнува Баба Марта и Освобождението на България с дни на българската култура


Българска музика ще озвучи централата сграда на Европейската комисия на 1 март, а гостите на институцията ще дегустират български деликатеси и вино и ще имат рядка възможност да разгледат шедьоври на българското изобразително изкуство. Повод за събитията е Освобождението на България, а организатори са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и Правителството на Република България.

Служителите и гостите на Европейската комисия ще имат възможност да опитат деликатеси като суджук, кашкавал и сладко от рози на специални щандове, където представители на  Министерството на земеделието, Министерството на икономиката и Министерството на културата ще предлагат информация за българските кулинарни, културни и природни забележителности.

Столовата на Комисията ще сервира обяд с традиционно българско меню (баница, боб чорба, каварма, печена ябълка с мед). За всички приятели на България ще бъдат подготвени мартеници и традиционните пожелания за Баба Марта.

Еврокомисар Кристалина Георгиева и българският министър на културата Вежди Рашидов ще открият изложбата “Майстори на българската живопис”. Изложбата включва някои от безценните експонати в колекцията на Националната художествена галерия, като “Девойки белят платно” на Владимир Димитров-Майстора, “Зима в Пловдив” на Златю Бояджиев и “Портрет на Мария Стоилова” на Дечко Узунов. Картините се показват за пръв път в Европейската комисия и ще радват посетителите и служителите й до 9 март.

За празничното настроение вечерта на 1 март ще се погрижи и талантливата Елица Тодорова, която ще изпълни любими песни от българския фолклор и авторски композиции в централата на Европейската комисия. Българските и международни гости ще имат възможност да се хванат на хоро и да вдигнат наздравица с чаша българско вино.

Ден преди тържествата в Комисията, Кристалина Георгиева ще е сред почетните гости на празничното събитие под наслов “България: Държава на духа и писмеността” в Европейския парламент. Програмата включва музикални изпълнения на деца от български произход от Украйна и Молдова, Сърбия и Македония, техни връстници от България и ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Христина Морфова" в Стара Загора, както и лауреати на наградата за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев". Българският принос към световното културно наследство ще бъде отбелязан и с изложбата Българската азбука.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Чрез публично-частно партньорство могат да се преодолеят организационни проблеми в Агенцията по вписванията
Могат да се използват опита, добрите практики и експертизата на други организации чрез сключване на договори за ПЧП Още
Декатлон – Франция, има планове да инвестира у нас
Фирмата проучва възможностите за изграждане на спортни центрове в София и други големи градове Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Осигуровки се дължат над двойния размер на командировъчните
Това е записано в последните промени на Наредбата за елементите на възнаграждението и доходите, върху които се правят осигурителни вноски, които влизат в сила от 1 март т.г. Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система
Документът, е публикуван на Портала за обществени консултации на Министерски съвет Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Къси продажби: по-голяма прозрачност и по-строги правила
Съветът по икономически и финансови въпроси прие нови правила за късите продажби и някои аспекти на суапове за кредитно неизпълнение. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Европейската комисия празнува Баба Марта и Освобождението на България с дни на българската култура