Брой 147 (1159), 02-08-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

България и Гърция ще работят за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас


Засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната, както и миграцията и актуални международни въпроси обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Алексис Ципрас. Гръцкият премиер бе на посещение у нас за участие в съвместно заседание на правителствата на двете страни. Визитата е първа на гръцкия премиер в държава от региона.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Алексис Ципрас оцениха високо постигнатите договорености между правителствата на България и Гърция. Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор (IGB), който е основен приоритет и за двете страни и ще осигури реална диверсификация на източниците на природен газ за региона и за Европа. България ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис. Двете страни се договориха да работят също така за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас.

В условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма, синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа, беше подчертано по време на разговора.

Двете страни споделят общи позиции и оценки по редица въпроси от регионалния и международен дневен ред и отличното сътрудничество на всички равнища е предпоставка България и Гърция успешно да се превърнат във фактор за стабилност и сигурност в региона. За това допринася и успешното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.

Гърция продължава да бъде основен стратегически икономически партньор и инвеститор за България, като за периода 1996-2014 г. заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия. Над 1 милион български граждани са посетили южната ни съседка само през тази година. Президентът Плевнелиев и премиерът Ципрас посочиха, че контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“.

Сътрудничеството между България и Гърция може да се превърне в модел за Балканите, както са Германия и Франция за Европа, а двете страни имат потенциал да бъдат локомотив за развитието на целия регион, единодушни бяха още президентът Росен Плевнелиев и премиерът Алексис Ципрас.

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП разговаря с Мария Иванова, новоназначения търговски представител в СТИВ - Кипър
За първото тримесечие на 2016 г. е увеличен стокообменът между България и Кипър Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Безработните младежи (до 29 години) са намалели с над 26% към края на първото полугодие на 2016 г.
ИКОНОМИКА
Публикуван е месечният обзор за развитието на българската икономика
СЪОБЩЕНИЯ
„Киш Инвекс (Kish Invex)” - 31 октомври – 3 ноември 2016 г.
Възможностите за инвестиране в Ислямска република Иран Още
БИЗНЕС СРЕДА
България и Гърция ще работят за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас
Засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Промяна в условията за кандидатстване по BG05M9OP001-1.008 „Добри и безопасни условия на труд"
ГЛЕДНА ТОЧКА
Ще подпомагаме енергийно бедните, без да знаем кои са те и защо са бедни
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
28-30 септември - Предстои провеждане на бизнес форум в гр. Баку, Азербайджан
Четвърто заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество Още