Назад

Сътрудничеството между България и Индия във фармацевтичната индустрия има потенциал за развитие




Проведе се уебинар на тема „Сътрудничество между България и Индия в сектор фармация“ и нетуъркинг сесия с фирми от двете страни. Събитието се организира съвместно от БТПП, Посолството на Индия в София и Индийския съвет за насърчаване на износа на фармацевтични продукти /Pharmexcil/.

„Ролята на фармацевтичния сектор за решаване на здравната криза в световен мащаб е неоспорима. Днес акцентираме върху възможностите за взаимодействие между компании от България и Индия за по-бързо справяне с предизвикателствата на пандемията.“ Това отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов в своето изказване по време на събитието. Той благодари за активното взаимодействие между БТПП и Посолството на Индия в София при подготовката му. Симеонов потвърди готовността на палатата за оказване на съдействие при организиране и на други съвместни инциативи, с цел активизиране на двустранните търговско-икономически отношения между България и Индия. Той направи обзор на фармацевтичния сектор в страната, който е с дългогодишни традиции, с добър опит в сферата на иновациите и един от водещите по време на ковид пандемията. Акцентирано бе върху основните предимства на българската икономика, геостратегическото положение на България и членството и в ЕС. Не на последно място Цветан Симеонов сподели и информация относно стандартите на GS1 в сектор здравеопазване.

От индийска страна Удай Бхаскар, генерален директор на Pharmexcil, поздрави участниците и представи информация за фармацевтичната индустрия в Индия. Той отбеляза, че това е един от водещите отрасли на индустриалното производство, като Индия заема 3-то място в света по обем на произвежданите лекарства. Страната произвежда годишно лекарства за над 20 млрд.щ.д., като голяма част от тях са с експортна насоченост. Удай Бхаскар информира, че Индия е водещ произодител на генерични лекарства с високо качество и на достъпни цени.

Събитието бе подкрепено от Н.Пр. г-н Санджай Рана, посланик на Индия в София, който сподели, че през последните 2 години фармацевтичният сектор е изиграл водеща роля в борбата с ковид пандемията. Той информира, че нараства не само производството на генерични лекарства, но и на ваксини в Индия. Посланик Рана очерта и възможности за сътрудничество между българските и индийски фирми в областта на клиничните проучвания и изработката на медицински изделия и техника, поради предимствата на България в областта на проучванията и производството на ел.компоненти.

Процедурите по регистрация на лекарства в България бяха представени от Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той отбеляза, че индийските износители се отличават с добре попълнена и изчерптаелна документация.

Петър Велев, управител на „Екофарм“ ЕООД и член на УС на GS1 България, сподели своя опит с индийски партньори, като очерта и потенциални възможности за сътрудничество в сферата на фармацията.

Представена бе обширна презентация за фармацевтичния сектор в Индия и ролята на страната в глобалната фармация, както и презентация на възможностите за инвестиции в България и фармацевтичния сектор в страната.

След официалната част се проведе интерактивна сесия между участниците от двете страни. Повече от 70 представители на сектор фармация, занимаващи се с: формулировки, съставки, ваксини, биофармацевтични продукти, алтернативна медицина, медицинско оборудване, консултантски услуги и др. се включиха в събитието и обмениха контакти.