Назад

На извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони


Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси.

След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета и парламентът ще може да приеме и бюджета преди края на годината, заяви  финансовият министър Асен Василев.

Той припомни, че пакетът от данъчни закони беше публикуван в края на септември.

„Един месец стояха на обществено обсъждане, редица синдикални и професионални организации подадоха свои предложения. Мисля, че имаме доста балансирани предложения, но разбира се последната преценка е на парламента“, каза Василев.

Той обясни, че има няколко предложения спрямо това, което беше прието от НСТС и те са свързани с искания на Националното сдружение на общините.

Относно патентния данък на гъбарите и събирачите на трюфели, които излязоха на протест, финансовият министър посочи, че е постигнат компромис по тяхно предложение, който да изсветли бранша.

С предлаганите промени се запазва нулевата ставка за производителите и търговците на хляб и брашно до средата на следващата година. 

Той обясни и за ДДС за ресторантьорите и хотелиерите. „Получихме доста предложения от техните организации за това да се въведат постерминали задължително във всички заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се плащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата  и за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лева и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите доходи. Ако всичко това бъде прието, тогава 9% могат да останат като временна мярката, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Изборът е на парламента- дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме 20% ДДС”, заяви Василев. 

Пакетът данъчни закони ТУК