Брой 35 (40), 20-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

ЕВРОПАЛАТИ: Липсата на единен европейски патент струва на европейската икономика 425 000 евро на ден


31 млн. евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност в понеделник, 20 февруари 2012 г.

Според изчисления на Европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия за създаването на единен европейски патент от 13.04.2011 г., всеки загубен в преговори ден струва не по-малко от 425,000 евро на европейския бизнес. Тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове.

Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за седалището на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение.

"Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство", каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на Европалати. "Европейските лидери наскоро говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример".

Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.

НОВИНИ ОТ БТПП
Компрометираният тристранен диалог – предпоставка за неефективно държавно управление
Притесненията на БТПП за качеството на социалния диалог у нас очевидно не са безпочвени Още
Работна група на Съвета на браншовите организации ще анализира размера на таксите, събирани от БАБХ
Представители на браншови организации в хранителния сектор считат, че голяма част от тези такси са необосновано високи Още
ЕВРОПАЛАТИ: Липсата на единен европейски патент струва на европейската икономика 425 000 евро на ден
В момента процедурата за получаване на патент е сложна и скъпоструваща Още
Нови членове на БТПП
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Еврооблигациите: за и против
Главният структурен проблем, който трябва да се реши в краткосрочен план, е балансирането на държавните бюджети на страните в еврозоната Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Нова услуга на СОИС за насърчаване на лицензирането
Услугата предоставя възможност за вписване на лицензионна готовност по международни заявки Още