Брой 129 (134), 05-07-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП е съорганизатор на бизнес форума „Франция – Югоизточна Европа”


Днес, 5 юли, в София започна двудневен бизнес форум „Франция – Югоизточна Европа”, организиран от икономическата мисия ЮБИФРАНС към Посолството на Франция у нас.

Сред официалните гости са Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, Н.Пр. Филип Отие, посланик на Франция у нас, Кристоф Лекуртие, генерален директор на Юбифранс, Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на Емпорики Банк България.

БТПП оценява високо избора на България за провеждането на първи форум за  региона на цяла Югоизточна Европа. Разглеждаме го като добър знак за по-високи цели в развитие на двустранното и многостранното сътрудничество – каза председателят на БТПП Цветан Симеонов, който участва във форума.

Разбира се, БТПП не се ограничи само с високи оценки и благодарности. Палатата оказа сериозно съдействие в целия процес по организацията на форума и планира да продължи тази инициатива, за да може френските инвестиции в България и в региона да се изравнят по мащаби с други страни.

През първата  половина на годината бяха проведени 2 акции на българското посолство в Париж и търговския отдел към него за привличане на интереса на френските фирми към българската икономика. През януари БТПП организира делегация в Марсилия с идея за сътрудничество в областите текстил, информационни технологии, селско стопанство, туризъм. През миналия месец беше осъществена голяма българска бизнес мисия в Париж и провеждане на форум с участието на близо 200 френски фирми, пред които заедно с представянето на възможностите за правене на бизнес в България, беше напомнено за предстоящия тогава бизнес форум за Югоизточна Европа.

В рамките на Софийския форум „Франция – Югоизточна Европа”, днес участват 200 компании. Освен френски и български фирми присъстват и представители на бизнеса от 11 страни от Югоизточна Европа - Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Представителствата на френски компании в тези страни, както и в Австрия, Италия и Турция, също участват в събитието.

Директният принос на БТПП е ангажимента в реализирането на форума на UBIFRANCE, като Палатата е на разположение за всякакви консултации и допълнителни съгласувания на срещи. Цветан Симеонов напомни, че откриването на представителство на UBIFRANCE в България поставя началото на едно много по-интензивно и перспективно сътрудничество. Надяваме се присъствието на френските инвеститори в България, заедно с нашите обединени усилия да допринесе за по-висока и по-задълбочена информираност на френския бизнес, за огромните възможности, които съществуват не само в България, а и в региона – отбеляза Цветан Симеонов.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП е съорганизатор на бизнес форума „Франция – Югоизточна Европа”
Освен френски и български фирми присъстват и представители на бизнеса от 11 страни от Югоизточна Европа Още
Покана за участие в бизнес делегация до Сингапур
Ще бъде организиран двустранен форум с местни фирми, със съдействието на Бизнес федерацията на Сингапур Още
Израелски холдинг представи дейността си в БТПП
От своя страна Палатата очерта икономическата и нормативна рамка за правене на бизнес в България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационни дни в цялата страна по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”
Дните ще се състоят във Враца, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и София Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Лого на ЕС за биологични продукти – символ на доверие
„Листото“ върху опаковките на храни и напитки е сигурен знак за това, че купувате биологичен продукт Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Нови изисквания на Митническия съюз (Беларус – Казахстан - Русия) за предварително електронно подаване на информация за стоките, които се въвеждат на територията му
Изискванията са в сила от 17 юни т.г. Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство приема предложения по проект на Закон за Камарата на представителите по индустриална собственост
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК излиза със законодателно предложение за подобряване на защитата на потребителите в областта на финансовите услуги
Пакет от законодателни мерки ще повиши стандартите и ще отстрани пропуските с оглед увеличаването на ползите за потребителите Още