Брой 91 (96), 11-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Оптимизъм, но под условие показват очакванията на бизнеса за 2012 г.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе един от лекторите в проведената днес Първа международна конференция за инвестиции „BULGARIA BUSINESS UP”.

Изследването на БТПП за очакванията на бизнеса за 2012 г, в сравнение с предишните години показва, че за работещите фирми все още остава нереализирано очакването за електронно правителство,посочи председателят на Палатата в своята презентация.

По отношение на инвестициите, очакванията са все още доста умерени. Това са отговорите на около 700 фирми, които всяка година имат възможност да дават своите оценки и очаквания. Според БТПП трябва да се продължат усилията за създаване на обща привлекателност на бизнес средата, без специални стимули за отделни дейности, защото това изкривява пазара. Това е трайна позиция на Палатата – напомни Симеонов и продължи: Да няма държавно участие в проекти за нови инвестиции. Не че има такава заплаха, но често се чуват подобни гласове. Чухме го и днес в представянето на изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов, че в съседна Сърбия  държавата давала милиони за фирми, които създават нови работни места. Но възниква въпросът как ще се отрази това на работата на вече действащите фирми в съответния сектор.

Практиката показва, че това са нетрайни инвестиции и че щом спрат стимулите от съответната държава и инвеститорите си тръгват. Радостен съм, че това се констатира и на последното обсъждане при Президента Плевнелиев. Там един от инвеститорите сподели, че са щели да получат няколко десетки милиона заради работните места, които създавали, но оценката на техните анализатори е показала, че за предпочитане е инвестицията да бъде направена в България при всички други общи елементи на средата за бизнес, но най-вече заради ниските данъци.

За препоръките държавата да избягва прякото финансиране на определени сектори, Симеонов уточни, че това в никакъв случай не трябва да се разбира като някакво ограничаване, напротив да се залагат повече средства за образование и иновации, при това съобразено с реалните - сегашни и бъдещи, нужди на бизнеса. В средствата за наука, усвояването трябва да става при условие, че има съфинансиране и участие на фирмите, които искат да инвестират в наука.

Според представеното изследване, малките и средните предприятия нямат възможност да поддържат скъпо платени юридически екипи, за да отговарят на бързо променящата се законова база – това беше специално акцентирано в изказването на председателя на БТПП Цветан Симеонов като сериозен възпиращ фактор.

И според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ниската данъчна тежест все още остава най-голямото предимство на България. Той съобщи, че от 1 май в МИЕТ е създаден единен орган за управление на средствата по ОП „Конкурентоспособност“ - Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“. С промените се оптимизират сроковете на плащане по проектите, финансирани от програмата, като целта е процедурата да не отнема повече от месец и половина. С новата структура съгласувателните подписи при управлението и наблюдението на проектите ще се намалят от 24 на 12. За улеснение на бизнеса министерството е създало единен орган за управление на подземните богатства, като в резултат 6 пъти е увеличен броят на дадените концесии през изминалата година спрямо последните три години.                                                             

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Оптимизъм, но под условие показват очакванията на бизнеса за 2012 г.
Първа международна конференция за инвестиции „BULGARIA BUSINESS UP” се проведе днес в София Още
Подготвя се Първи балкански винен форум
БТПП е съорганизатор на форума Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи
Регламентирана е процедура за предоставяне без търг и конкурс на земи… Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага нови правила за ДДС за ваучери
Целта е да се гарантира еднаквото данъчно третиране на всички видове ваучери във всички държави членки Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
46-ата международна специализирана изложба БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ