Брой 91 (96), 11-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗАКОНОПРОЕКТИ

Проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

На портала за обществени консултации и публикуван Проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Проектът е изготвен в изпълнение на § 8 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи / обн., ДВ, бр. 25 от 27.03.2012 г. /.

В проекта е предвидено да се декларира въведеното със ЗИД на ЗСПЗЗ ограничение - до участие в търговете и конкурсите за отдаване под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд, да не се допускат свързани лица по смисъла на Търговския закон и свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, които обработват повече от 10 000 дка земеделска земя.

Регламентирана е процедура за предоставяне без търг и конкурс на земи от държавния поземлен фонд, върху които са изградени трайно прикрепени към терена хидромелиоративни съоръжения или са заети от трайни насаждения.

Освен това в проекта са прецизирани изискванията към лицата, които желаят да придобият застроените и прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на организациите по § 12 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ.

Регламентиран е редът, по който се определят дължимите суми по § 17, ал. 2 от ПЗР на ЗСПЗЗ / обн., ДВ, бр. 10 от 2009 г. /, който е съобразен с утвърден пазарен метод за определяне на справедлива пазарна стойност на дължимата вноска.

Предлага се удължаване на срока, в който следва да се заплатят дължимите суми за придобиване на собствеността върху застроени и прилежащи площи от имуществото на организациите по § 12 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ.

Промените в глава седма „Ползване на земеделските земи” са съобразени с измененията и допълненията в глава V.А от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, в която са променени сроковете на процедурата за създаване на масиви за ползване на земеделските земи.

В проекта се съдържа предложение за отмяната на чл. 77а, в който е определен размерът на средното годишно рентно плащане за имоти от държавния поземлен фонд. С неговата отмяна, определянето на размера на това плащане за имоти от ДПФ се уеднаквява с този за останалите имоти, собственост на физически и юридически лица, съгласно § 2е от Допълнителните разпоредби на ЗСПЗЗ.

Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Дата на приключване на обществените консултации: 21 май 2012.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Оптимизъм, но под условие показват очакванията на бизнеса за 2012 г.
Първа международна конференция за инвестиции „BULGARIA BUSINESS UP” се проведе днес в София Още
Подготвя се Първи балкански винен форум
БТПП е съорганизатор на форума Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи
Регламентирана е процедура за предоставяне без търг и конкурс на земи… Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага нови правила за ДДС за ваучери
Целта е да се гарантира еднаквото данъчно третиране на всички видове ваучери във всички държави членки Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
46-ата международна специализирана изложба БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ