Брой 84 (341), 29-04-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Турската агенция за подпомагане и насърчаване на инвестициите презентира своя опит пред българските делови среди


Презентация на Агенцията за подпомагане и насърчаване на инвестициите в Турция предизвика голям интерес сред участниците в Бизнес закуска, организирана от Турско-българска търговско-индустриална Камара (ТБТИК) под надслов “Investment environment and incentives in Turkey”.

В своето приветствено слово председателят на ТБТИК Зеки Байрам направи кратък преглед на двустранните икономически отношения и приноса на камарата за развитието им.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов поздрави форума и заяви, че Палатата ще продължи да подкрепя бизнес отношенията с Турция и отбеляза, че взаимната ни търговия и инвестициите се нуждаят от балансиране. Симеонов подчерта, че представянето на бизнес средата в Турция е много полезно, тъй като дава информация на българските компании за възможностите за инвестиции в Турция. 

По данни на ТБТИК през последните 10 години турската икономика бележи завиден ръст със средно 5% годишно, които я правят 6-та по големина в Европа и 16-та в света. Най-големият дял в чуждестранните инвестиции в Турция е на фирми от европейските държави, които през 2012 г. стигат до рекордните нива, отбелязани през 2006 г., преди възникването на глобалната криза.

По време на форума бе анонсирано, че ТБТИК организира реципрочен форум в Истанбул, където ще бъдат представени условията за термален туризъм, термално лечение и инвестиции в термалния туризъм в България.

В презентацията за инвестиционната среда в Турция бяха представени много конкретни данни във връзка с подпомаганите региони, сектори, както и конкретни мерки за насърчаване на инвестициите. Цялата презентация може да бъде видяна ТУК.

Във форума участваха представители на деловите среди от двете страни и над 110 фирми.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представи интернет базираната си организационна система на заседание на Индустриалния форум
Има интерес към адаптиране на системата за нуждите на управителните тела, експертните и тематични работни групи на Индустриалния форум Още
Турската агенция за подпомагане и насърчаване на инвестициите презентира своя опит пред българските делови среди
Предвижда се организиране на реципрочен форум в Истанбул, посветен на условията за термален туризъм и термално лечение в България Още
БТПП и Движение за граждански контрол обсъдиха стъпки за развитие на външната търговия на страната
Работна група от представители на двете страни ще подготви меморандум, в който да залегнат основните принципи за бъдещо сътрудничество Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Пловдив бе отбелязан Световният ден по безопасност и култура на труда
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 4.4 пункта
Това е свързано с по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започва кандидатстването по мерки 311 и 312 от ПРСР
Двете мерки подпомагат развитието на бизнес извън земеделието като строежа на къщи за гости, автомивки, занаятчийски работилници и др. Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Колко са важни европейските фондове за икономиката
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП