Брой 84 (341), 29-04-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП и Движение за граждански контрол обсъдиха стъпки за развитие на външната търговия на страната


В БТПП се проведе втора консултативна среща с представителите на ПП Демократична гражданска инициатива - Движение за граждански контрол. 

На срещата представителите на Движение за граждански контрол и председателят на БТПП Цветан Симеонов, зам.-председателят Георги Стоев и анализатори на БТПП обсъдиха възможностите за външноикономическо развитие на страната.

Екипът на Движение за граждански контрол постави на преден план публично-частното партньорство, необходимостта от експортна стратегия на България, както и визия за нова външноикономическа политика. 

В дискусиите БТПП и Движението се обединиха около няколко принципа: запазване на европейската ориентация на страната ни, но и активно търсене на партньори в трети страни; преглед на представителите на страна ни зад граница и провеждане на публични конкурси за назначаването им; по-висока ефективност на средствата, които се изразходват за реклама на България в чужбина и ясни обществени поръчки. 

В заключение на срещата Ангел Славчев от Движение за граждански контрол обобщи, че за страната ни най-необходими в момента са спокойна бизнес среда и умни политици.

Взе се решение работна група от представители на БТПП и Движение за Граждански контрол да подготви меморандум, в който да залегнат основните принципи за бъдещо сътрудничество.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представи интернет базираната си организационна система на заседание на Индустриалния форум
Има интерес към адаптиране на системата за нуждите на управителните тела, експертните и тематични работни групи на Индустриалния форум Още
Турската агенция за подпомагане и насърчаване на инвестициите презентира своя опит пред българските делови среди
Предвижда се организиране на реципрочен форум в Истанбул, посветен на условията за термален туризъм и термално лечение в България Още
БТПП и Движение за граждански контрол обсъдиха стъпки за развитие на външната търговия на страната
Работна група от представители на двете страни ще подготви меморандум, в който да залегнат основните принципи за бъдещо сътрудничество Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Пловдив бе отбелязан Световният ден по безопасност и култура на труда
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 4.4 пункта
Това е свързано с по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започва кандидатстването по мерки 311 и 312 от ПРСР
Двете мерки подпомагат развитието на бизнес извън земеделието като строежа на къщи за гости, автомивки, занаятчийски работилници и др. Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Колко са важни европейските фондове за икономиката
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП