Назад

Президентът Румен Радев се срещна с председателя на УС на БРТПП Виктор Гугушев


Президентът Румен Радев проведе официална среща с председателя на Управителния съвет на Българо-румънската търговско-промишлена палата Виктор Гугушев. В нея участваха още Христо Алексиев - секретар по икономика на Президента, и Стефан Савов - съветник по финанси и инвестиции на Президента. Адв. Гугушев получи поздравления от името на президентската институция за неговия избор и за отговорността, която е поел.

Сред обсъдените теми бяха търговско-икономическите връзки между България и Румъния и възможностите за съвместно сътрудничество между президентската институция и Палатата, както и усилията на страната ни да постигне пълноправно членство в Шенгенското пространство. Президентът Радев и адв. Гугушев се обединиха около становището, че бизнесът ще продължи да понася щети, докато двете страни не са напълно интегрирани. Във връзка с това предстоят още инициативи на бизнес организации от двете държави, които отново да заявят позицията си, че мястото на България и Румъния е като пълноправен член на Шенген.

Виктор Гугушев запозна подробно държавния глава и с приоритетите на Българо-румънската търговско-промишлена палата през 2024 година, както и с планираните събития, които екипът организира от двете страни на Дунав. Президентът Радев заяви готовност да съдейства на Палатата във връзка с инициативите, които целят изграждане на по-добри отношения между двете държави и подобряване на икономическия климат между тях.

Румъния е вторият външнотърговски партньор на България, а България е петият такъв на Румъния – факти, които още веднъж показват важността и потенциала  на отношенията между двете страни.