Назад

Учредена е Украинско-българска търговско-промишлена палата


В резултат на продължителната системна работа на СТИВ-Киев, Министерството на икономиката на Р България и БТПП на 3 ноември т.г. в Украинската търговско-промишлена палата (УТПП) бе официално създадена Украинско-българска търговско-промишлена палата (УБТПП).

Учредителното заседание бе проведено в хибриден формат (онлайн за фирмите и членове на структурата) и присъствено от страна на ръководството на УТПП и СТИВ-Киев. За председател на УБТПП бе определен Иван Плачков, бивш министър на енергетиката на Украйна, етнически българин, виден бизнесмен. В заседанието участваха председателят на УТПП Генадий Чижиков, посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, ръководителят на СТИВ-Киев Стефан Софрониев и близо 30 фирми.

По време на учредителното заседание бе отбелязано, че по прогнозни данни двустранната търговия България- Украйна за 2021 г. ще отбележи рекорд от 1 млрд.щ.дол. 

Инициативата се реализира в продължение на активизирането на двустранното сътрудничество между търговските палати на двете страни и проведения онлайн Българо-украински бизнес форум на 7 юли т.г. и е посветена на предстоящото отбелязване през м. декември на 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Украйна.

Съгласно обсъжданията и набелязаните стъпки, на следващ етап се предвижда подписване на Меморандум за сътрудничество с реципрочната структура от българска страна – Българо-украинската индустриална камара към БТПП.