Назад

“Традицията на розата в гастрономията” - презентация в рамките на Седмицата на италианската кухня


Осмото издание на Седмицата на италианската кухня по света ще се проведе от 13 до 19 ноември под надслов „Италианската кухня: здравословно и вкусно“.

Инициативата цели да се укрепи италианската кулинарна традиция в чужбина като отличителен знак на италианската марка и същевременно да се подкрепи износът на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор и туристическите потоци по маршрути, свързани с храни и вина.

Както всяка година, ИТА – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, ще организира поредица от събития за популяризиране на тази важна инициатива. Календарът на събитията включва:

Представяне на “Традицията на розата в гастрономията”, което ще се проведе на 14 ноември от 18.00 часа в Етнографския музей в София, с участието на проф. Алесандра Дженаро. Тя е каноничен юрист, историк на храните и антрополог. От 2013 г. до 2016 г. сътрудничи като историк на храните с Музея при Лингвистичната академия за Изящни изкуства в Генуа. От 2009 г. е активна онлайн хранителен блогър. Член е на Италианската академия по кулинария в Генуа. В събитието с презентация ще участва и българската марка Розис Марк (Rosey’s Mark). Ще се състои гурме вечеря, организирана от Италианското посолство, с ястия, приготвени от шеф Лука Малакрида.

Благотворително събитие ще се проведе на 16 ноември в дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Света Марина” в гр. София, като в рамките на сутрешните часове шеф Лука Малакрида ще приготви две ястия заедно с младите гости на заведението, които след това ще бъдат сервирани за обяд в същия ден за всички!

Тази година ИТА за първи път ще присъства и в Пловдив. Известният шеф-готвач Росен Чакъров ще проведе майсторски клас по модерна италианска кухня в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Пловдив, който ще включва няколко ястия по негови рецепти.
-----------------

За контакти: ИТА - Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина Секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия в София, Тел.: 02 9861574, 9861618; E-mail: sofia@ice.it