Назад

В Египет започна Международната конференция на ООН за климата - COP27


В Египет започна Международната конференция на ООН за климата - COP27. Рекорден е броят на участниците – над 40 хил., както и пристигналите държавни ръководители на над 190 страни и територии. Българският държавен глава Румен Радев ръководи българската делегация за участие в конференцията. Радев ще участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители по покана на египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси.

В дневния ред е включено предложение за приоритетно финансиране във връзка с климатични „загуби и вреди“. Този въпрос се обсъжда в контекста на растящото въздействие на климатичните промени, в т.ч. летните наводнения в Пакистан.

Участниците в предишната конференция в Глазгоу - СОР-26, се договориха да намалят броя на въглищните централи, да ограничат процеса на намаляване на горските площи, да ограничат  въглеродните емисии и да осигурят финансова помощ на страните, които са най-засегнати от изменението на климата.

Обаче скорошни аналитични данни на ООН  сочат, че при сегашните темпове на намаляване на емисиите парникови газове ръстът на температурата на въздуха към края на настоящото столетие ще бъде около 2,5 градуса. Опасенията са, че светът няма да може да се справи с климатичните въздействия и не е готов за техния растящ брой и мащаби.

Събития на Международната организация на работодателите в рамките на COP27  ТУК