Назад

Зелени пространства, земни тонове и системи за умни домове - водещи в дизайна за 2023 г.


Генчо Гоев е създател и собственик на Националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „Дибла“, лидер на общността на дизайнерите у нас. На 29 март за поредна година ще се състоят наградите Dibla Design в Интер Експо Център, когато по същото време стартира и единственото мебелно изложение у нас Експомебел. Според Гоев изложенията имат своето огромно значение, защото осигурявят социален контакт, емоция от изживяването в присъствена форма, освен това дават практична възможност за лесно създаване на полезни контакти и партньорства.

 

Предстоят наградите Dibla Design, които ще са на 29 март в ИЕЦ, какви са очакванията Ви и кое ще е главното при определянето на водещите проекти във всяка категория?

Тазгодишните награди Dibla Design Awards включват представяне на успешни и талантливи фирми и участници. Получихме разнообразни проекти и качеството на дизайните, които видяхме, е наистина изключително. Нямаме търпение да ги споделим с публиката и да отпразнуваме креативността и уменията на дизайнерите и инвеститорите, които участват.

Подготвили сме незабравимо събитие, което ще покаже най-доброто в интериорния дизайн с акцент върху иновациите, креативността и съвършенството.

И тази година ще присъдите наградата „Дизайнер на годината" – как се определя победителят, какви са критериите и какво ще е основното при избора?

Наградата "Дизайнер на годината" е най-престижната в нашата сфера. Присъжда се на дизайнер с изключителен принос за статуса, качеството и репутацията на българския дизайн. Наградата е признание за способността на твореца да създава иновативни и впечатляващи дизайни, както и отдадеността да популяризира дизайна в България и по света. Носителят на наградата се определя от международно жури от експерти и професионалисти в областта на дизайна. Процесът на подбор за наградата е строг и задълбочен. Журито оценява портфолиото на кандидата, разглеждайки качеството на работата. Вземат се предвид и професионалните постижения на участника, наградите и признанието в областта на дизайна.

Какво е нивото на българския продуктов и интериорен дизайн, може ли да се съизмерваме с водещите световни дизайнери?

Българският продуктов и интериорен дизайн измина дълъг път през последните години и непрекъснато се подобрява. В България има много талантливи и квалифицирани дизайнери, разработващи висококачествени и иновативни проекти, които създават име както в национален, така и в международен мащаб. С всяка изминала година нивото става все по-високо, което е голямо постижение за индустрията в страната.

Въпреки че България може все още да не е получила същата степен на признание като някои водещи световни  дизайнери, има и много примери за българи, които създават проекти, които могат да се изправят срещу най-добрите в света. Нашите дизайнери печелят признание със своите уникални и иновативни дизайни и способността си да съчетават традиционната българска естетика и модерните тенденции в дизайна. Това показва, че българският дизайн е във възход и има потенциал да се конкурира с някои от водещите световни творци.

Наградите Dibla ще бъдат по времето, когато тече и Експомебел, какво е вашето мнение за професионалните отношения между дизайнерите и експертите от мебелната индустрия ?

Дизайнерите и експертите от мебелната индустрия са много тясно свързани, което е полезно и винаги ще бъда така и за двете страни. Това са звена, които са и трябва да продължат да бъдат в партньорски отношения, защото нивото и търсенето на дизайн с годините става по-развито. През последните години се забелязва засилено търсене на дизайнери както в жилищните така и в обществените обекти. Обръщайки се към дизайнер, възложителят в голяма степен ще очаква уникалност и отличителност. А дизайнерите освен специалисти са и творци. Често се случва мебелите да бъдат проектирани специално за нуждите на клиента и всеки дизайнер работи с  производителите на мебели. Едните  създават реалните продукти и решения, а другите - представата за тях. Все пак какво е един дизайн без мебелите в него?!

Ковид пандемията отмина, но се отрази сериозно на изложенията и събитията не само у нас, но и в цял свят. Смятате ли, че продуктовият и интериорен дизайн и мебелната индустрия имат нужда от такъв тип изложения и как прогнозирате, че ще се развиват в близките години?

Ковид ни показа и научи, че в днешно време можем да правим всичко и дистанционно. Ние като организатор на наградите за интериорен дизайн в България нямаме година, в която да не сме оценили труда и постиженията на бранша. Церемониите се проведоха дори по време на пандемията и имаше огромна аудитория, която присъстваше онлайн. Но това не може да замени социалния контакт и емоцията от изживяването в присъствена форма. Изложенията са една практична възможност за лесно създаване на полезни контакти и партньорства. Самият мащаб от гости на церемонията, които с всяка година стават повече и надвишават 1200 души, е огромен показател за заинтересоваността на всички присъстващи - дизайнери, архитекти, фирми, медии, строители, инвеститори, крайни потребители, потенциални клиенти. Няма друго такова събитие, което в такъв мащаб да съчетава полезно и приятно и да носи ползи за всички.

Какви са тенденциите в съвременния дизайн, какво е актуално като материали, технологии и иновации?

Живеем във времена на пълна трансформация, в която се връщаме към малко позабравените в последните години важни фактори като зелените пространства и връзка със Земята. Това е една от основните тенденции и като цветове – земни тонове. Това не изключва разбира се и цветните акценти и детайли, които се използват, но в забързаното ежедневие всеки се стреми към улеснение на процесите и нуждите. В тази връзка се наблюдава все по-голям интерес в търсенето и предлагането на системи за умни или с други думи казано интелигентни домове и обществени обекти. Това освен за улеснение на процеса помага и за намаляване на човешките грешки, а от друга страна е и много обвързано с екологичната ефективност и намаляване на използването на вредни горива и продукти. Друг елемент, много практичен и вече често използван в проектите, са иновативните решения за съхранение.