Брой 224 (229), 16-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-узбекски форум очерта възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество


БТПП посрещна бизнес делегация от Узбекистан, водена от министъра на външноикономическите връзки, инвестиции и търговия Ельор Ганиев. Посещението е по повод провеждането в София на третата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество на 14 и 15 ноември.

В Палатата се състоя Българо-узбекски бизнес форум. Председателят на Палатата приветства гостите и благодари за проявения интерес от страна на българския и узбекския бизнес.

Вяра Минчева, съветник на политическия кабинет към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, приветства участниците и ги поздрави от името на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и пожела ползотворна и успешна дискусия по време на форума.

Министър Ельор Ганиев благодари за организацията на форума и подчерта, че икономическият потенциал на Узбекистан нараства изключително бързо. По своите темпове на развитие страната се нарежда сред страните –лидери. Водещи сектори в узбекската икономика са : машиностроене, химическа промишленост, електроника и електротехника, фармация, автомобилна индустрия.

Събитието продължи с представяне на икономическия и инвестиционен климат в двете страни. Представителят на Българската агенция за инвестиции Юлиан Балчев направи преглед на възможностите за инвестиции у нас, макроикономическите характеристики, както и предимствата на страната. Директорът на Узинфоинвест  Даврон Дадаханов запозна участниците с особеностите на бизнеса в Узбекистан, както и благоприятните условия за инвестиции – модерна правна рамка, богата минерално-суровинна база, енергийна независимост, диверсифицирана промишленост и интелектуален потенциал.

Узбекската страна изрази желание за привличане на български инвестиции в сферата на нефтодобива, фармацията, хранителната промишленост и преработката на селскостопанска продукция, винопроизводството, туризма.

Две големи български компании представиха своите успешни практики в Узбекистан в сферата на нефтохимическата промишленост, транспорта и спедицията. Узбекските участници пък презентираха фармацевтичната промишленост и винопроизводството.

Участниците във форума имаха възможност да зададат въпроси и да проведат партньорски срещи. От българска страна участваха повече от 50 фирми.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в заседание на Комитета за наблюдение на НСРР
Българо-узбекски форум очерта възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество
Узбекистан очаква български инвестиции в сферата на нефтодобива, фармацията, хранителната промишленост и преработката на селскостопанска продукция, винопроизводството, туризма Още
Покана за посещение на Националното търговско изложение „Произведено в България”
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
МИЕТ избира одитор по проекта за газовата връзка със Сърбия
ИКОНОМИКА
От първи януари България получава над 20% намаление от цената на природния газ
Договорът за доставка на природен газ е сключен директно с "Газпром експорт" и с влизането му в сила от 2013 г. ще отпадат посредниците в търговията Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Равнището на безработица през месец октомври е 11%
За безработните младежи до 29 години общо по схеми и програми са обявени около 5600 работни места Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Парламентът прие на първо четене законопроект за публичните финанси
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
EK настоява за функциониращ вътрешен енергиен пазар
Комисията ще предложи насоки за схеми за подпомагане във връзка с възобновяемите енергийни източници, така че да се подобри ефективността на вътрешния пазар Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Секторни специализирани семинара през декември