Брой 224 (229), 16-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

От първи януари България получава над 20% намаление от цената на природния газ


От първи януари 2013 г. България ще получава над 20% намаление от цената на природния газ, внасян от Русия. Това стана ясно вчера по време на церемония по подписването на нов договор за доставка на газ от 2013 г. между "Булгаргаз" и "Газпром експорт". В присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев документът бе подписан от заместник-председателя на управителния съвет на "Газпром"  Александър Медведев и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. В рамките на същата церемония бе подписан и протокол за окончателно инвестиционно решение за изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия. Подписи под документа сложиха председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Михаил Андонов.

Договорът за доставка на природен газ е сключен директно с "Газпром експорт" и с влизането му в сила от 2013 г. ще отпадат посредниците в търговията, подчерта министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Контрактът е сключен за период от десет години, с възможност за предоговаряне на цените и необходимите ни количества на шестата година. Разчитаме тогава да разполагаме със значителен собствен добив на природен газ и затова след шест години ще можем да намалим купуваните количества според нуждите ни и да намалим допълнително цената, подчерта министър Добрев.

Според новия газов договор страната ни ще получава по 2.9 млрд. куб. природен газ годишно. Клаузата "take or pay" е променена от 90% на 80% от това количество, каза още Добрев.

В бъдеще "Газпром" има готовност да инвестира самостоятелно в паро-газови централи в България, обяви Алексей Милер. По неговите думи дружеството ще доставя за тях газ на много по-ниски цени. До момента е приключено предварителното проучване и са набелязани две потенциално интересни места за изграждане на такива мощности.

С подписването на окончателно инвестиционно решение за проекта "Южен поток" България се присъедини към държавите, декларирали готовност за строителството на тръбата.

Предвижда се изграждането на морската част на проекта да започне на 7 декември, а първите количества газ да бъдат доставени в края на 2015 г. По изчисления на проектанта към момента тръбата на българска територия струва 3.309 млрд. евро. Трасето в България е над 900 км. с три компресорни и една приемна станции.

Реализацията на проекта "Южен поток" ще даде допълнителна сигурност за доставките на природен газ в България, подчерта министър Добрев по време на церемонията. По неговите думи изграждането на газопровода ликвидира зависимостта ни от други държави, през чиято територия минава трасето, преди да достигне до България.

Алексей Милер допълни, че с реализацията на проекта между България и Русия се създава единна газова граница.

По думите на премиера Борисов проектът Южен поток е приоритетен за България и за ЕС, също както и Набуко. Затова на 10 януари започваме изграждането на междусистемна връзка с Турция като част от Набуко, подчерта премиерът. Той увери, че смесената компания "Южен поток България" ще работи изцяло според европейските стандарти.

Дори след като по "Южен поток" започне да се транспортира газ, транзитният договор за България няма да бъде променян и ще продължи да действа до 2030 г, стана ясно още по време на подписването на документите. Това означава, че транзитните такси за нашата страна няма да бъдат намалявани. За миналата година "Булгартрансгаз" е получил приходи от транзитни такси в размер на 157 млн. долара.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в заседание на Комитета за наблюдение на НСРР
Българо-узбекски форум очерта възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество
Узбекистан очаква български инвестиции в сферата на нефтодобива, фармацията, хранителната промишленост и преработката на селскостопанска продукция, винопроизводството, туризма Още
Покана за посещение на Националното търговско изложение „Произведено в България”
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РТПП/К
Подкрепа за млади предприемачи за успешното стартиране и развитие на техните бизнес идеи
Русенската търговско-индустриална камара дава възможност на млади предприемачи да почерпят опит и идеи от свои колеги в ЕС Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
МИЕТ избира одитор по проекта за газовата връзка със Сърбия
ИКОНОМИКА
От първи януари България получава над 20% намаление от цената на природния газ
Договорът за доставка на природен газ е сключен директно с "Газпром експорт" и с влизането му в сила от 2013 г. ще отпадат посредниците в търговията Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Равнището на безработица през месец октомври е 11%
За безработните младежи до 29 години общо по схеми и програми са обявени около 5600 работни места Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Парламентът прие на първо четене законопроект за публичните финанси
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
EK настоява за функциониращ вътрешен енергиен пазар
Комисията ще предложи насоки за схеми за подпомагане във връзка с възобновяемите енергийни източници, така че да се подобри ефективността на вътрешния пазар Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Секторни специализирани семинара през декември