Брой 82 (592), 07-05-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИ И КРЕДИТ

ББР кредитира малките износители при ниски лихви, като за големи корпорации


Българската банка за развитие може да осигури на малкия бизнес финансиране на цена, която по принцип е достъпна само за големите корпорации. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на среща с бизнес обществеността от Област Бургас.Събитието бе организирано от Българската банка за развитие (ББР) и е десетото от поред, на което институцията представя новия си модел на работа и продуктите за бизнеса. На дискусията присъстваха още премиерът Пламен Орешарски и други членове на правителството.

Нисколихвеното финансиране от 3.5% годишно е достъпно за всяка компания-износител, която е застраховала пратката си в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), като налични са няколко различни схеми на кредитиране. При първата компанията може да финансира целия процес от закупуване на материалите, производство и спедиция и да изплати кредита едва след като получи плащане от своя задграничен клиент. При втората схема ББР предлага следекспортно кредитиране, при което фирмата може да си получи стойността на изнесените стоки по фактура, а да обслужи заема си, едва след като нейният клиент извърши плащане.

Освен това ББР предлага услуги, присъщи на ексимбанките, при които кредитирането на износителите става самостоятелно или в партньорство с чуждестранни банки.

Главният изпълнителен директор Димо Спасов представи новата визия на ББР, която започва да работи като типична банка за развитие в партньорство, а не в конкуренция с търговските банки. Нейната роля ще бъде да подпомага със специфични продукти и решения малките предприятия и фирмите, които класическите банки оценяват като рискови. Такива са микропредприятията, стартиращите фирми и компаниите в икономически изостаналите региони, към които търговските банки подхождат по-предпазливо заради високата си рискова оценка.

Другият важен приоритет са експортноориентираните компании, а до края на годината трябва да заработи и специален Фонд за капиталови инвестиции. Той ще участва с вноска в капитала на новостартиращи фирми и впоследствие, когато те стигнат фазата на устойчиво развитие, ще излиза от инвестицията си, като позволи на нейните собственици да изкупят дела му.

За да може банката за развитие да стигне по-близо до бизнеса е планирано разкриването на 12 представителства в страната, които да информират бизнеса за предлаганите продукти и да помагат на мениджърите и предприемачите в кандидатстването им за заеми.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнесът иска методика за определяне на минималните осигурителни прагове
Работодателите - единни за вземане на мерки за облекчаване на микропредприятията Още
Отново безплатни консултантски услуги за всички участниците в пазара на труда
Целта е повишаване информираността и знанията за трудовите и осигурителните права, за създаването на конкурентни предимства на предприемачите Още
Среща с председателя на Непало-българската търговско-промишлена палата
Смесената палата е учредена през 2012 г. Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ямболските жени-предприемачи - на бизнес визита в Сулоглу, Турция
По линия на проект „Европейска академия за женско предприемачество” Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ФИНАНСИ И КРЕДИТ
ББР кредитира малките износители при ниски лихви, като за големи корпорации
Нисколихвеното финансиране от 3.5% годишно е достъпно за всяка компания-износител, която е застраховала пратката си в Българската агенция за експортно застраховане Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта
Чрез предложените промени се очаква да се създадат условия за свободно предоставяне на посреднически услуги по заетостта в рамките на вътрешния пазар Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Икономическа прогноза на ЕС — основата на растежа се разширява
Всички основни показатели потвърждават, че възстановяването продължава Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-йордански бизнес форум ще се проведе в София
15 май 2014 г., „София Хотел Балкан” Още
Семинар „Международен речник по метрология. Основни и общи понятия и свързани термини (VIM) - основа на съвременния подход на измерване”
За инженери, физици, химици, учени в областта на медицината... Още