Брой 82 (592), 07-05-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Ямболските жени-предприемачи - на бизнес визита в Сулоглу, Турция


Бизнес среща на тема „Жените предприемачи на трансграничния регион – потенциал за евроинтеграция и икономически просперитет” се състоя в Сулоглу, Турция по линия на европейски проект „Европейска академия за женско предприемачество” (програмата за трансгранично сътрудничество ИПП България- Турция).

Организатор на събитието бe Администрацията на държавния представител в община Сулоглу, вилает Одрин, Турция, а Ямболската търговско-промишлена палата беше сред съоргаинзаторите.

30 жени от Ямбол и региона - предприемачи и представители на институции, имащи отношение към женското предприемачество и женската проблематика в обществото, жени с активна социална позиция и такива, които имат желание да започнат собствен бизнес, имаха възможност в рамките на три дни да се срещнат с жени-предприемачи от Сулоглу, Турция - да обменят опит и добри практики, да се опознаят и да съзададат приятелства, да поставят основите на бизнес партньорствa, да участват в семинара и активно да изразят позицията си за нивото на женското предприемачество в своята страна. Бяха организирани бизнес срещи по интересни, продиктувани от вече състоялата се бизнес визита в Ямбол, по време на която беше поставено началото на редица бизнес отношения. Доказателство за това са и вече подписаните няколко партньорски споразумения.

Делегатите от Ямбол имаха възможността да посетят няколко фирми, ръководени от жени предприемачи – фирми еталон за коректност и успех в региона. За участниците в семинара беше организирано посещение на един от най-модерните и иновативни салони за красота в цяла Турция. Той се намира в центъра на Одрин – „Daisy Beauty Centre”, и е изключително успешно създаден и ръководен от жена вече 10 години.

Българските и турски участници в събитието посетиха и  новоизграждащата се индустриална зона в района на Сулоглу. Само за 3 години на територията на зоната работят 10 големи предприятия и предстои да бъдат изградени и пуснати в експлоатация още около 20. Ямболските дами бяха запознати с функционирането на индустриалните зони в Турция, преференции за инвеститорите и социалните придобивки на работещите.

Участниците в делегацията посетиха и няколко исторически и културни забележителности от региона на Сулоглу и Одрин.

Бизнес дамите с нетърпение очакват и следващата си среща - на заключителна конференция по проекта в Ямбол. Това събитие е планирано за лятото, а точната дата ще бъде обявена на сайта на проекта - http://www.yambiz.com/womanacademy/ , където може да се намери много полезна и актуална информация за женското предприемачество и изпълнението на дейностите по проекта.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнесът иска методика за определяне на минималните осигурителни прагове
Работодателите - единни за вземане на мерки за облекчаване на микропредприятията Още
Отново безплатни консултантски услуги за всички участниците в пазара на труда
Целта е повишаване информираността и знанията за трудовите и осигурителните права, за създаването на конкурентни предимства на предприемачите Още
Среща с председателя на Непало-българската търговско-промишлена палата
Смесената палата е учредена през 2012 г. Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ямболските жени-предприемачи - на бизнес визита в Сулоглу, Турция
По линия на проект „Европейска академия за женско предприемачество” Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ФИНАНСИ И КРЕДИТ
ББР кредитира малките износители при ниски лихви, като за големи корпорации
Нисколихвеното финансиране от 3.5% годишно е достъпно за всяка компания-износител, която е застраховала пратката си в Българската агенция за експортно застраховане Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта
Чрез предложените промени се очаква да се създадат условия за свободно предоставяне на посреднически услуги по заетостта в рамките на вътрешния пазар Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Икономическа прогноза на ЕС — основата на растежа се разширява
Всички основни показатели потвърждават, че възстановяването продължава Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-йордански бизнес форум ще се проведе в София
15 май 2014 г., „София Хотел Балкан” Още
Семинар „Международен речник по метрология. Основни и общи понятия и свързани термини (VIM) - основа на съвременния подход на измерване”
За инженери, физици, химици, учени в областта на медицината... Още