Брой 190 (950), 02-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Тържествено честване в Габрово на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България


В Габрово бяха отбелязани тържествено 120 години от създаването на Българската търговско-промишлена палата и 24 години от учредяването на Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП). 

Специални гости на събитието бяха председателят на БТПП Цветан Симеонов, областният управител Николай Сираков, и.д. кмет на Габрово Нела Рачевиц, представители на държавни институции, регионални и местни власти, фирми от региона. На тържеството присъстваха и личности, които са съпричастни на 24-годишната история на ГТПП и имат принос за продължаване делото на първостроителите на габровската индустрия.

В обръщението си към деловите среди от Габрово председателят на БТПП отбеляза важната роля на търговските палати в стопанската история на България, оставили своя знак за качественна работа и подкрепа за предприемачеството във всички сфери на националното стопанство. Той се спря и на широкия диапазон от услуги, които БТПП и регионалните търговски палати предлагат в услуга на бизнеса в съвременните условия.

Във встъпително експозе Деян Тодоров, член на УС на ГТПП, посочи, че през 1991 г. група от 37 радетели за просперитета на индустриално Габрово вземат решение за учредяване на Габровска търговско-промишлена и селскостопанска камара, която по-късно се преименува в Габровска търговско-промишлена палата.

През тези двадесет и четири години ГТПП винаги е защитавала интересите на своите членове - фирми от региона, и е отговаряла на техните нужди. Активно участва във всички регионални структури за социално партньорство. Поддържа диалог с органите на местната и държавната власт, с неправителствени организации и се включва в разработването на стратегическите документи на регионално ниво.

ГТПП получи повече от 10 поздравителни адреса, подаръци и много цветя.  Областният управител връчи на Габровската палата статуетка - копие на антична бронзова монета с изображение на бога на търговията Меркурий.

Цветан Симеонов връчи Алманах "120 години търговско-промишлени палати в България" на Областния управител и на кмета на Габрово.

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентите на България и Албания ще открият Българо-албански бизнес форум в БТПП
7 октомври 2015 г. от 9:30 часа в сградата на Палатата Още
Тържествено честване в Габрово на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България
Българо-румънски форум с участие на фирми от Букурещ и Прахова
През програмния период 2014 – 2020 се откриват нови възможности за изграждане на здрава и работеща българо-румънска стратегия Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
30 елитни винопроизводители идват на Фестивала на виното АВГУСТИАДА-2015 в Стара Загора
16 - 18 октомври, Регионален исторически музей - Стара Загора Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Започна регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2015 г.
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление
Правителството възнамерява да създаде нова "мегаагенция" за електронно управление Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
1000 малки фирми в България ще получат 100 млн. евро по първото споразумение между ЕИФ и СИБАНК по Планa за инвестиции за Европа
Целта е да се ускори достъпът до кредитиране и да се осигурят гаранции за проекти, подпомагащи заетостта и растежа в ЕС Още
Европейската комисия търси мнението на хората от граничните райони на Европа за подобряване на ефективността на трансграничните проекти
От близо 500 млн. население на Европа над 185 млн. души живеят в гранични райони Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Стопанска мисия на австрийски фирми
20 -21 октомври 2015г., София и Пловдив Още