Брой 190 (950), 02-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-румънски форум с участие на фирми от Букурещ и Прахова

БТПП бе домакин на Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно с Министерство на икономиката на Република България, Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на Република България в Букурещ и търговските палати на Букурещ и Прахова.

При откриване на форума  председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза доброто  сътрудничество с партньори от Румъния и активната роля в тази посока на регионалните палати в Русе, Добрич, Разград и Силистра. Той акцентира и на отличното взаимодействие с Посолството на Румъния в София и със смесените българо-румънски палати.

Н.Пр. Антон Пакурецу, посланик на Румъния в София, поздрави участниците и подчерта, че се наблюдава положително развитие на двустранните икономически отношения. Възможност за това той вижда и в оперативната програма за  трансгранично сътрудничество България - Румъния.

Аурелиан Гогулеску , председател на Търговско-промишлената палата на Прахова, представи бизнес климата и инвестиционните възможности на Прахова. Михай Андричоиу, зам.-председател на Търговско-промишлената палата на Букурещ, изнесе общи данни за стокообмена между България и Румъния, като акцентира на дейността на Букурещката палата.

Бронислав Денев, Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Букурещ, сподели, че това е първото представяне на двете палати едновременно в България, като се надява, че през програмния период 2014 – 2020 ще се открие нова възможност за изграждане на здрава и работеща българо-румънска стратегия, която да носи успех за двете икономики. Изпълнението на общи проекти открива възможности и  за реализация на съвместна продукция на трети пазари.

След края на официалната част българските фирми имаха възможност да разговарят с румънски партньори от следните сектори: строителство, недвижими имоти, ресторантьорство, машиностроене, логистика, опаковъчни материали, консултации и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентите на България и Албания ще открият Българо-албански бизнес форум в БТПП
7 октомври 2015 г. от 9:30 часа в сградата на Палатата Още
Тържествено честване в Габрово на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България
Българо-румънски форум с участие на фирми от Букурещ и Прахова
През програмния период 2014 – 2020 се откриват нови възможности за изграждане на здрава и работеща българо-румънска стратегия Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
30 елитни винопроизводители идват на Фестивала на виното АВГУСТИАДА-2015 в Стара Загора
16 - 18 октомври, Регионален исторически музей - Стара Загора Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Започна регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2015 г.
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление
Правителството възнамерява да създаде нова "мегаагенция" за електронно управление Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
1000 малки фирми в България ще получат 100 млн. евро по първото споразумение между ЕИФ и СИБАНК по Планa за инвестиции за Европа
Целта е да се ускори достъпът до кредитиране и да се осигурят гаранции за проекти, подпомагащи заетостта и растежа в ЕС Още
Европейската комисия търси мнението на хората от граничните райони на Европа за подобряване на ефективността на трансграничните проекти
От близо 500 млн. население на Европа над 185 млн. души живеят в гранични райони Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Стопанска мисия на австрийски фирми
20 -21 октомври 2015г., София и Пловдив Още