Брой 190 (950), 02-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

30 елитни винопроизводители идват на Фестивала на виното АВГУСТИАДА-2015 в Стара Загора


Успехът на фестивала е в уникалната му формула: вино, кулинарно изкуство, представени сред автентични артефакти от 8-хилядолетната история на Стара Загора и гарнирани с различни форми на съвременно изкуство. Августиада е единствения фестивал с такава самобитност, заяви на пресконференция Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, един от организаторите на проявата.

За четвърти път т.г. на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе от 16 до 18 октомври в Стара Загора, си дават среща 30 елитни винопроизводители от България, Турция и Македония.

Стара Загора е един от малкото градове в България, които успяха да наложат винената култура. Августиада се нарежда в първата петица на най-добрите изложения у нас и е втора с международно участие, информира Галина Нифору, съорганизатор на Фестивала.

Тази година чуждестранен партньор е Република Турция, откъдето ще се представят изби от европейската част на страната - техния регион Тракия. За пръв път ще бъде представена изложба на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа.

Фестивалът ще се проведе по традиция на Античната улица и лапидариума в Регионалния исторически музей. Посетителите ще могат да дегустират различни вина и да участват в класирането чрез гласуване. И тази година ще има кулинарни изненади. Водещи български шефготвачи ще приготвят специалитети си в специален гурме корнер.

Първият майсторски клас е на тема Непознатите винени съкровища на Турция и ще бъде воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За прът път т. г. ще има и майсторски клас Светът на кафето. Как да си приготвим кафе вкъщи, който ще бъде воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

По време на Фестивала ще има и много съпътстващи прояви. На специалната конференция Августиада 2015 ще бъдат представени теми като виното и приключенския туризъм, винен туризъм на Балканите, представяне на книгата Виното е всичко на Вили Гълъбова и др.

Община Стара Загора, съорганизатор на фестивала, тази година ще го обогати с различни културни прояви. За пръв път пред старозагорци ще бъде представен ритуалът Налагане на пелин от любителски състеви на село Змеево, известно навсякъде с качествения си пелин. Ще бъде представен и музикалният спектакъл Гроздобер от самодейци при Народно читалище Климент Охридски.

В последния ден ще бъдат раздадени и наградите на победителите в конкурса за най-добро вино.

Всичко за Фестивалa на виното и културното наследство Августиада, вкл. и триминутната му видеовизитка можете да видите на www.avgustiada.com.

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентите на България и Албания ще открият Българо-албански бизнес форум в БТПП
7 октомври 2015 г. от 9:30 часа в сградата на Палатата Още
Тържествено честване в Габрово на 120 години от създаването на търговско-промишлените палати в България
Българо-румънски форум с участие на фирми от Букурещ и Прахова
През програмния период 2014 – 2020 се откриват нови възможности за изграждане на здрава и работеща българо-румънска стратегия Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
30 елитни винопроизводители идват на Фестивала на виното АВГУСТИАДА-2015 в Стара Загора
16 - 18 октомври, Регионален исторически музей - Стара Загора Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Започна регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2015 г.
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление
Правителството възнамерява да създаде нова "мегаагенция" за електронно управление Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
1000 малки фирми в България ще получат 100 млн. евро по първото споразумение между ЕИФ и СИБАНК по Планa за инвестиции за Европа
Целта е да се ускори достъпът до кредитиране и да се осигурят гаранции за проекти, подпомагащи заетостта и растежа в ЕС Още
Европейската комисия търси мнението на хората от граничните райони на Европа за подобряване на ефективността на трансграничните проекти
От близо 500 млн. население на Европа над 185 млн. души живеят в гранични райони Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Стопанска мисия на австрийски фирми
20 -21 октомври 2015г., София и Пловдив Още