Назад

БТПП участва в Икономическа конференция на Централноевропейската инициатива


Проведе се Среща на върха на правителствените ръководители по линия на Централноевропейска инициатива (ЦЕИ) в Будва и Икономическа конференция, организирана от Търговско-промишлената палата на Черна гора. В периода 2-3 декември 2021 г. Черна гора бе домакин на заключителните събития по повод 2-годишното председателство на най-старата регионална инициатива – Централноевропейската.

Търговско-промишлената палата на Черна гора бе домакин на съпътстващо бизнес събитие, което се проведе в хибриден формат. БТПП участва онлайн в събитието. Икономическата конференция бе под надслов „Икономическо възстановяване след ковид кризата“. Тя бе официално открита от проф. Здравко Кривокапич, министър-председател на Черна гора. Той акцентира върху последиците от пандемията върху икономиката и спомена, че докато от една страна сектори като туризъм и транспорт са били силно засегнати, от друга - дигиталният сектор е спечелил, осигурявайки бързи решения на много проблеми.

Роберто Антонионе, главен секретар на ЦЕИ подчерта, че мултилатерализмът е от ключово значение за осигуряване на сближаване и развитие в региона. Той  акцентира още върху необходимостта от повишаване на компетенциите и уменията на работната сила в региона, за да бъде в крак със зеления и дигитален преход.

Конференцията се състоя от няколко панела посветени на: икономическите перспективи пред региона след ковид кризата, кръгова икономика, отговор на бизнес общността на ковид пандемията, дигитална трансформация.

Срещата на високо равнище завърши с официалното предаване на председателството на ЦЕИ на България, в сила от 1 януари 2022 г. На форума страната ни бе представена от премиера Стефан Янев. Премиерът изтъкна, че в рамките на Българското председателство на ЦЕИ в усилията за възстановяването от пандемията на региона, ще бъде поставен акцент върху туризма като важен сектор за повечето държави членки на инициативата.

Друг приоритет в рамките на Българското председателство ще е повишената свързаност като важна област в рамките на ЦЕИ с цел улесняване движението на пътници и стоки за цялостното икономическо развитие на региона. С ясното разбиране на ролята на младежта за регионалната интеграция и бъдещето на нашите общества, Българското председателство ще се стреми да усъвършенства Програмата на ЦЕИ за младежта.

Нашето председателство ще разчита на здраво установения многостранен диалог, на стабилния процес на вземане на решения и доказаните механизми за сътрудничество на инициативата с цел ефективното трансформиране на политическите приоритети в измерими резултати“, категоричен бе премиерът Стефан Янев.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Централноевропейската инициатива  /ЦЕИ/ обхваща 17 държави членки на територия от 2.4 млн. кв. км. и население от почти 250 млн. души. Инициативата включва 9 страни членки на ЕС, страни от ЮИЕ в процес на преговори за членство в ЕС, и страни от Източна Европа. Така тя свързва държави членки на ЕС с държави от Източното партньорство и Западните Балкани, като осигурява платформа за съвместно сътрудничество.

България установява връзки с ЦЕИ през 1990г. През 1992г. страната ни получава статут на наблюдател, през 1994г. – статут на асоцииран член, а от 1 юни 1996г. е пълноправен член на ЦЕИ.