Назад

ЕС и членовете на СТО постигат важно споразумение за опростяване на търговията с услуги


На 2 декември група от 67 от членовете на Световната търговска организация (СТО), включително ЕС, приключиха преговорите по ключово споразумение за намаляване на бюрокрацията в търговията с услуги. Така наречената съвместна инициатива за вътрешна уредба в областта на услугите ще опрости ненужно сложните разпоредби и ще облекчи процедурните спънки, най-вече тези, с които се сблъскват МСП. Това споразумение ще спомогне за намаляване на разходите за световната търговия с услуги с над 150 милиарда щатски долара годишно.

Това е първият конкретен резултат на СТО в областта на търговията с услуги от много дълго време насам. Добрите регулаторни практики са от решаващо значение за функционирането на днешната икономика. Ясните правила за прозрачност и издаване на разрешения в областта на услугите, договорени като част от настоящата инициатива, ще улеснят значително търговията с услуги. Това ще е от особена полза за малките и средните предприятия, които не разполагат със същите ресурси и опит като своите по-големи конкуренти за справяне със сложни процеси.

Освен това споразумението ще помогне на ЕС по отношение на цифровите технологии, тъй като ще донесе ползи за отрасли като далекосъобщенията, компютърните услуги, инженерството и търговското банкиране. Това е и първият път, когато текст на СТО включва обвързваща разпоредба относно недискриминацията между мъжете и жените.

Изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви: Това е значимо постижение. Днешното споразумение обхваща 90 % от световната търговия с услуги и ще отключи милиарди евро растеж благодарение на по-ясни правила, повече прозрачност и по-малко бюрокрация. Това ще помогне по-специално на нашите МСП да процъфтяват на световната сцена. Ние стояхме начело на тази инициатива, която представлява приоритет и за обновената търговска стратегия на ЕС.

Услугите представляват най-големият и най-бързо разрастващият се отрасъл на днешната икономика, но сложните правила и процедури значително ограничават обема на търговията с услуги. Тази инициатива ще уеднакви изискванията и процедурите за квалификация, техническите стандарти и изискванията и процедурите за лицензиране за доставчиците на услуги.

Следващи стъпки

Членовете на СТО, участващи в тази инициатива, ще поемат конкретни задължения до края на 2022 г. за улесняване на търговията с услуги на своите пазари, например чрез опростяване на процедурите за издаване на разрешения или чрез осигуряване на прозрачност. Приемането и прилагането на правилата на референтния документ ще намали значително търговските разходи за доставчиците на услуги и по този начин ще помогне на сектора да се възстанови от свързаната с COVID-19 криза. Това е сектор, в който жените предприемачи често играят важна роля. В референтния документ се признава тази роля, като се гарантира недискриминация между мъжете и жените в процеса на издаване на разрешения. Това е първото правило от този вид в рамките на СТО.

Тези нови задължения ще бъдат включени в т. нар. списъци по ГАТС, които всеки член на СТО е подал до СТО. Те образуват пълния набор от всички задължения, поети от членовете на СТО, за даване на достъп до техните пазари на чуждестранните доставчици на услуги. Новите задължения, поети като част от тази инициатива, ще се прилагат за доставчиците на услуги от всеки друг член на СТО въз основа на т. нар. принцип на най-облагодетелствана нация.

За повече информация

Връзка към декларацията