Назад

Български организации могат да получат европейско финансиране в сферата на иновациите


Европейската комисия стартира нов инструмент за инвестиции в сферата на иновациите, насочен към по-слабо развитите региони.

Инструментът за междурегионални инвестиции в иновации – Interregional Innovation Investment instrument (I3) е насочен към инвестиции за ускоряване навлизането на високи технологии. Той ще обхване периода 2021 – 2027 г. и по него ще бъдат предоставени 570 млн. евро в подкрепа на междурегионални иновационни проекти в общи приоритетни области за „умна“ специализация.

Целта на I3 е да подкрепи партньорствата между изследователи, предприятия, гражданското общество и публичните администрации, за да се определят и прецизират общите сфери за инвестиции.
Ще бъдат подкрепени и полезните взаимодействия по програма „Хоризонт Европа“ и програма „Единен пазар“.
В тази връзка от Европейската комисия отправиха и първите покани за представяне на проекти по Инструмента за междурегионални инвестиции в иновации на стойност 145 млн. евро за периода 2021 и 2022 г.

Кандидатите могат да подават проекти по две направления:

Направление 1 – Финансова и консултантска подкрепа за инвестиции в междурегионални иновационни проекти: Направлението е приоритетно насочено към малки и средни предприятия и стартиращи фирми, които често нямат ресурси за тестване на своите идеи, концепции и иновации;

Направление 2 – Финансова и консултантска подкрепа за развитието на вериги на стойност в по-слабо развитите региони: За нововъзникващи партньорства, на които да се помогне да ускорят навлизането на пазара и разширяването на иновативните решения в приоритетни области, както и за разработване на портфолио от инвестиционни проекти.

Повече информация за възможностите за кандидатстване може да бъде получена на 9 декември, 9.30 ч. (CET), в информационния ден (онлайн) на ЕК. За регистрация може да видите повече информация тук.

Срокът за регистрация е до 8 декември 2021 г., 10.00 ч. (CET).

Източник: Държавна агенция за научни изследвания и иновации