Назад

Компенсациите за тока ще продължат и за май


Компенсациите за тока на небитовите потребители да се дават и за май. Това обещаха на бизнеса премиерът Кирил Петков и вицепремиерите Корнелия Нинова и Асен Василев на среща на 5 май в Министерски съвет. Тема на срещата бяха въпросите, свързани с цените на газа и тока и компенсациите от държавата.

Представителите на бизнеса обаче не останаха доволни от разговора, тъй като не получиха твърд отговор на поставените въпроси. Работодателите настояват за предвидимост и компенсациите за тока да се въведат докато цените се нормализират, а не всеки месец въпросът да се обсъжда с правителството.

За газа бизнесът настоява да плаща не повече отколкото би плащал, ако не бяха спрени доставките от "Газпром". И ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, то да се търси механизъм държавата да компенсира разликата. Решението си енергийният регулатор ще вземе на 10 май.

Разговорите бизнес-правителство ще продължат и през тази седмица. Постигната бе договореност да се възстанови работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и Националния икономически съвет към Министерството на икономиката и индустрията, така че и в тези формати да се обсъждат актуалните енергийни проблеми – своевременно, още при тяхното възникване.