Назад

Покана за онлайн среща „Възстановяване на търговско-икономическите отношения между България и Кипър след ковид пандемията“ - 11 май


Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Кипърската търговско-промишлена палата, организира онлайн среща „Възстановяване на търговско-икономическите отношения между България и Кипър след ковид пандемията. Събитието ще се проведе на 11 май 2022 /сряда/ от 11.00ч. /ЕЕТ/.

Целта на събитието е да представи актуалната икономическа обстановка в двете страни, както и възможностите за сътрудничество на бизнеса от България и Кипър. Акцент ще бъде поставен върху потенциални сектори за развитие и начини за засилване на сътрудничеството в пост- ковид условията. Участие в онлайн срещата ще вземат още посланиците на двете страни - в София и Никозия, представители на институции и бизнес.

Желаещите да участват в онлайн срещата, могат да заявят предварително своето участие на следния линк, в срок до 10 май 2022г. /вторник/. Участието е безплатно. Работен език - английски. Регистрираните участници ще получат линк за включване.

При наличие на допълнителни въпроси, може да се свързвате с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП на тел.: 02 8117 489, 8117 421 или e-mail: interdpt@bcci.bg. Проекто-програма  ТУК

-----------------------

Република Кипър се характеризира с пазарна икономика, с доминиращ сектор на услугите. Ключовите сектори в кипърската икономика са корабоплаване, туризъм и финансовия сектор. В периода преди световната пандемия от COVID-19 Република Кипър бележеше устойчиви нива на икономически ръст и бе сред най-бързо развиващите се икономики в еврозоната. Пандемията от COVID-19 доведе до значим спад в икономиката на Кипър.

По информация от българското Министерството на икономиката и индустрията през първото полугодие на 2021 г. се наблюдава нарастване на двустранния стокообмен България – Кипър /86,1 млн. евро/, в по-голяма степен на вноса, спрямо същия период на предходната година, като салдото в двустранната търговия се запазва положително за страната ни /43,9 млн. евро/. Износът от България се състои главно от: растителни масла, медикаменти, царевица, хлебарски, тестени и сладкарски изделия, електрическа енергия, машини и съоръжения, осветителни тела, плочи от дървесни частици и др. Вносът от Кипър включва: сурови нефтени масла, медикаменти, автоматични машини за обработка на информация, отпадъци от мед, апарати за телефония, меса от животни, млекопреработвателни машини, микрофони и високоговорители, пластмасови тръби и маркучи, хранителни продукти и др.