Назад

Денят на Европа 2022: Да почерпим вдъхновение от миналото, за да разрешим днешните предизвикателства


По повод 9 май, Денят на Европа, ЕВРОПАЛАТИ и БТПП - като член от асоциацията, излязоха с официално изявление под надслов „Да почерпим вдъхновение от миналото, за да разрешим днешните предизвикателства“.

 Следва текста на изявлението:

"Европейските търговски палати са категорични, че днес трябва да празнуваме мира и единството, тъй като на този ден отбелязваме годишнината от Декларацията на Шуман, създадена за изграждане на по-силно сътрудничество като средство за избягване на войната. Тъжно е, че Денят на Европа 2022 е засенчен от войната в Украйна, причиняваща човешко страдание и дестабилизираща икономическото възстановяване на целия континент след пандемията.

Търговско-промишлените палати са важни участници в икономическото развитие на Европа след Втората световна война. Асоциацията на европейските търговски палати /ЕВРОПАЛАТИ/ допринася активно за процеса на европейска интеграция, който се развива от секторно сътрудничество между шест държави до сложен политически и икономически съюз, изграден като най-големия единен пазар в света и обхващащ 27 държави-членки. Това са постижения, с които европейците могат да се гордеят и които палатите ценят високо.

Можем да черпим вдъхновение от историтята на Европа, докато търсим решения на днешните предизвикателства. Европейската интеграция започва с обединяване на производството на въглища и стомана. Сега, през 2022 г., нека се обединим по подобен начин, за да изработим координирана европейска енергийна стратегия, докато се опитваме да се справим с рязкото увеличение на цените на енергията и същевременно се стремим към климатична неутралност, От гледна точка на бизнеса, стратегическото и колективно натрупване на енергийни резерви има смисъл и би позволило на ЕС да играе проактивна роля в глобалния преход към възобновяемите енергийни източници.

Всъщност, не е нужно да гледаме назад чак до 50-те години на миналия век за прецедент. ЕС доказа капацитета си за колективни обществени поръчки съвсем скоро, в сложния контекст за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 и медицинско оборудване. Нека надграждаме това, докато търсим решения на енергийното предизвикателство.

Денят на Европа е повод да разгледаме нашите силни и слаби страни, нашите възможности и рискове. Това не може да бъде направено само интроспективно. През десетилетията ЕС се превърна в една от най-външно ориентираните икономики и силен привърженик на базирана на правила многостранна търговска система. Трябва да продължим да се ръководим от тези принципи, докато планираме възстановяване от разрушителното въздействие на пандемията и войната в Украйна, докато се справяме с глобални проблеми като изменението на климата и докато се стремим да бъдем готови за потенциални нови кризи.

Днес, на 9 май 2022 г. Европа е по-важна от всякога. С достигането на средата на политическия цикъл на ЕС 2019-2024 г. е наложително Европейската комисия и законодателите да са наясно с предизвикателните условия за бизнес в Европа през втората половина на настоящия законодателен мандат на ЕС. Това беше неотдавнашното послание на ЕВРОПАЛАТИ към президентите фон дер Лайен, Роберта Мецола и Шарл Мишел, а мрежата на тъговските палати ще продължи да работи с политиците на европейско и национално ниво, за да подкрепя мерки, които ще съживят икономиката и ще повишат конкурентоспособността на европейския бизнес.

ЕС се нуждае от здрава и успешна бизнес общност, точно както предприятията се нуждаят от здрав и преуспяващ Европейски съюз."