Брой 220 (980), 13-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

120-годишнината на търговско-промишлените палати в България честваха в Стара Загора


120 години от основаването на търговско-промишлените палати в България честваха в Стара Загора. Церемонията се състоя в Регионалния исторически музей. Гости на тържеството бяха Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, Анри Мaлос, досегашен председател и настоящ член на Европейския икономически и социален комитет, представители на регионалните и местните власти, на бизнеса от регион Стара Загора, граждански организации и др.

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, припомни, че през далечната 1895 г. в един и същи ден в четири града - София, Пловдив, Русе и Варна, са създадени първите Търговско-промишлени палати. Няма сфера на икономиката, в която нашите предци да не са оставили следа, категоричен бе той. По думите му Палатата в Града на липите вече 25 години е достоен член на Единната палатска система, с висок национален и международен авторитет.

На това доверие, което ни се оказва, трябва да се отблагодарим с още по-сериозна работа и нови успехи, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Старозагорската палата е сред водещите, всяка година тя е в първата тройка. По комуникации, европейска интеграция и европейско проектиране Старозагорската палата е трайно водеща, категоричен бе Симеонов. Той припомни и постиженията на БТПП през тази година като обновен регистър и дигитални сертификати, както и надградено мобилно приложение БГ баркод. Ние се борим не за налагане на данъци за храни, а за информиран избор на гражданите. Нямаме друго право на съществуване, освен в името на българския бизнес и създаването на по-добра икономическа среда, каза още Симеонов.

Палатите са независими и пазят своята независимост, подчерта Анри Мaлос. Той разказа, че първата палата във Франция е създадена преди 520 години в Марсилия и дори кралят се страхувал от нейната политическа независимост. Всеки ден виждам, че България се променя, но най-важни са бизнесът и предприемачите. Пожелавам още стотици години успех на палатите в България, каза още Анри Малос, който е ръководил екипа, подготвил присъединяването на България към Европейския съюз.

В знак на благодарност за доброто сътрудничество между БТПП и Областна администрация Стара Загора председателят на БТПП връчи почетен знак на областния управител инж. Ранов, както и Алманах с историята на търговско-промишлените палати у нас.

Олег Стоилов връчи награди на партньори на Старозагорската търговско-промишлена палата и благодари за ползотворното сътрудничество през годините.

Пред гостите бе представено и видеопослание за Национална дарителска кампания за възстановяване на къщата на Иван Грозев, първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска търговско-промишлена палата), в Карлово и превръщането й в музей.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП принципно подкрепя Бюджет 2016
Палатата подкрепя запазването на данъчните ставки, усилията за бюджетен дефицит в рамките на 2% от БВП Още
120-годишнината на търговско-промишлените палати в България честваха в Стара Загора
Церемонията се проведе в Регионалния исторически музей Още
Възможности за бъдещо сътрудничество между Община Казанлък и БТПП
Обсъждане на конкретни проекти за развитие на общината и региона, които биха заинтересували потенциални инвеститори Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартират нови проекти за над 100 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси”
Ще се реализират проекти, свързани с пазара на труда, социалното включване, повишаване на компетенциите на заети в сферата на здравеопазването Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Брутен вътрешен продукт – трето тримесечие 2015
Крайното потребление и износът са с основен принос БВП да нарасне с темпове над средните за ЕС Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Съветът за електронно управление прие пътна карта за реализация на стратегията за електронно управление
Пътната карта предвижда още в първия етап на стратегията да бъдат въведени електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронно правосъдие Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Стандартни формуляри за публикуване на обявления за обществени поръчки
В Официален вестник на ЕС е публикуван Регламент за установяване на стандартните формуляри Още