Брой 220 (980), 13-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможности за бъдещо сътрудничество между Община Казанлък и БТПП


Юбилеен медал по случай 120 години от създаването на търговско-промишлените палати/ камари в България връчи председателят на БТПП Цветан Симеонов на кмета на община Казанлък Галина Стоянова . Отличието  е за нейния сериозен принос за подобряване на бизнес климата в общината и за доброто взаимодействие на местната власт с Казанлъшката търговско-промишлена палата. „Искаме да покажем, че доброто сътрудничество между местните власти и търговските палати е важно за всички“, каза Симеонов.

По време на срещата, в която участваха още Анри Малос, експредседател на Европейския икономически и социален комитет, председателят и главният секретар на КТПП - Ангел Скендеров и Йордан Игнатов, бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между Община Казанлък и БТПП. Акцентирано бе върху конкретни проекти в общината, които биха заинтересували потенциални инвеститори.

Такъв проект е разработването на минералните извори, намиращи се в Казанлъшките минерални бани. Водата от 5-те кладенеца, чийто концесионер е Община Казанлък, се отличава с високи качества - прекрасна предпоставка за развитие на балнеолечение и  балнеотуризъм. Освен това, Казанлък е богат с културно-историческото си наследство, което допълнително прави това място особено предпочитано.

Вторият проект, който също е изключително привлекателен за инвеститорите, е свързан с яз. „Копринка“ – превръщането на това красиво кътче в истински атракцион с реализацията на уникален проект, представящ древната столица на Одриското царство – Севтополис. Проектът предвижда върху плаваща платформа, изградена от модули, да се окачи автентичен макет на древния град Севтополис. Макетът ще бъде потопен на дълбочина около 3 метра. До съоръжението - специален понтон, ще се стига с лодки. Лазерен спектакъл ще озарява нощем небето над язовира, а върху водна стена ще оживяват кадри от потопения Севтополис.

Третият проект, който Община Казанлък подготвя, е свързан с Долината на тракийските царе. Изработен е Общ устройствен план на Долината, а комплексът от гробници кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Тази уникална даденост се нуждае от изграждане на места за почивка и забавление, което пък дава възможност на инвеститорите да намерят своята ниша, сподели кметът Галина Стоянова.

Срещата  даде заявка за конкретни действия от взаимен интерес между Община Казанлък и БТПП.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП принципно подкрепя Бюджет 2016
Палатата подкрепя запазването на данъчните ставки, усилията за бюджетен дефицит в рамките на 2% от БВП Още
120-годишнината на търговско-промишлените палати в България честваха в Стара Загора
Церемонията се проведе в Регионалния исторически музей Още
Възможности за бъдещо сътрудничество между Община Казанлък и БТПП
Обсъждане на конкретни проекти за развитие на общината и региона, които биха заинтересували потенциални инвеститори Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартират нови проекти за над 100 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси”
Ще се реализират проекти, свързани с пазара на труда, социалното включване, повишаване на компетенциите на заети в сферата на здравеопазването Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Брутен вътрешен продукт – трето тримесечие 2015
Крайното потребление и износът са с основен принос БВП да нарасне с темпове над средните за ЕС Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Съветът за електронно управление прие пътна карта за реализация на стратегията за електронно управление
Пътната карта предвижда още в първия етап на стратегията да бъдат въведени електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронно правосъдие Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Стандартни формуляри за публикуване на обявления за обществени поръчки
В Официален вестник на ЕС е публикуван Регламент за установяване на стандартните формуляри Още