Брой 200 (457), 15-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Традиционна среща с представители на бизнеса и на местната власт във Велико Търново


Среща с областния управител на Велико Търново

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посети Велико Търново и заедно с председателя на ТПП Велико Търново Кирил Илиев проведе серия от срещи - с областния управител на Велико Търново инж. Георги Рачев, с представители на общинската администрация на Велико Търново, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Стражица. Председателят на БТПП се срещна и с представители на бизнеса, като се запозна с конкретните проблеми и трудности в работата им.

На пресконференция Цветан Симеонов подчерта, че проблемите на фирмите са определящи за програмата и дейността на Палатата. Той отбеляза, че резултатите от проведена анкета на БТПП сочат, че фирмите от Великотърновски регион очакват да бъдат подобрени инфраструктурата, транспорта и местните данъци. Резултатите показват още, че за разлика от други региони във Великотърновска област има удовлетвореност от услугите на местната администрация.

В класацията на БТПП - ТОП 1500 водещи фирми в икономиката на България за 2012 г. по обем на продажби първата великотърновска фирма е „Захарни заводи” АД - на 33-то място.

От срещите с местната власт и бизнеса стана ясно, че нерешен проблем са обществените поръчки – необходима е повече прозрачност и подобряване на начина, по който се провеждат. Председателят на БТПП предложи това да се случва по електронен път. В тази посока ще работи и електронното правителство.

БТПП счита, че в районите с висока безработица (с над 25 на сто по-висока от средната за страната) е необходимо да се прилага нулева ставка за корпоративен данък (сега се предлага за фирми с не по-малко от 10 работни места, което е в обратна посока на декларираната грижа за малките и микро фирмите).

„Фирмите от региона са добре ориентирани, ние ги насърчаваме да не се ограничават само с Европейския съюз като потенциални пазари“, допълни Симеонов. Негативно се отнася бизнесът към напреженията в страната. За привличане на инвеститори трябва да има спокойна обстановка и предвидимост в по-дългосрочен план, а чрез честата промяна в законодателството с неизвестна посока бизнес средата не може да стане по-предвидима, коментира Цветан Симеонов. 

Председателят на БТПП посети един от най-големите производители на захарни изделия у нас - „Престиж 96". През изминалата година пазарните дялове на компанията продължават да се повишават, въпреки състоянието на финансова криза в страната. Поради високия интерес към продуктите на марката, компанията разширява дейността си и инвестира в нов завод, който ще официално ще бъде открит на 31 октомври 2013 г.

Цветан Симеонов посети и дружеството Tremol MSD Ltd. –- производител на електронни устройства по поръчка, основано във Велико Търново през април 2006 г. като част от Тремол Груп България. Екипът на фирмата има потенциал в научно-изследователските дейности, софтуер и фирмен дизайн, електронни разработки, тестване, проектиране на форми и пластмасови изделия, леене на пластмаса, проектиране и производство на механични части и др.

Производствен цех на Tremol MSD Ltd.                                          „Престиж 96” е носител на наградите
                                                                                                               „Инвеститор на годината 2012”
                                                                                                                    и „Сграда на годината 2012”

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентите на България и Хърватия - твърдо за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество
Българският бизнес се запозна с възможностите за икономическо сътрудничество с най-новия член на европейското семейство – Хърватия Още
Традиционна среща с представители на бизнеса и на местната власт във Велико Търново
Нерешен проблем са обществените поръчки, необходима е прозрачност и подобряване на процедурите – това споделиха местните предприемачи Още
Покана за участие в „Мисия за растеж” в Португалия, 28-29 ноември 2013
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Среща на силистренския бизнес с председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата
Търговско-промишлена камара - Пловдив обучава младежи от чужбина
ПАЗАР НА ТРУДА
Агенция по заетостта: На работа през септември 2013 са постъпили 23 526 безработни
През септември равнището на безработица е 10.8% Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
НСИ: Разходите за научна дейност през 2012 нарастват с 15.5%
33.6% от персонала, зает с НИРД в еквивалент на пълна заетост, притежава докторска степен - гаранция за висок професионализъм на научните изследвания Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Енергетика: 250 инфраструктурни проекта биха могли да получат финансиране от 5,85 милиарда евро
Над 10 български енергийни проекта могат да получат финансиране от ЕС в периода 2014-2020 г. Още
Проучване на ЕК потвърждава, че мигрантите не са бреме за социалноосигурителните системи на приемащите страни
Процентът на мигрантите от ЕС във Великобритания сред неработещите е далеч по-нисък – 30%, в сравнение с местното незаето население - 43% Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на доклад от ИПИ за акциза върху цигарите