Брой 200 (457), 15-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Среща на силистренския бизнес с председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата


Силистренската търговско-промишлена палата, заедно с областната управа на Силистра, организираха среща на председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП) Желю Добрев с бизнеса от региона. Към нея бе проявен значителен интерес не само от големите фирми, но и от малки и средни предприятия.

Желю Добрев сподели пред силистренци, че най-желаните стоки за износ към Русия са пресните плодове (праскови, кайсии, череши...), вино, козметика, месо, тютюн, медикаменти. Руският бизнес е заинтересован и от всички предложения за туризъм у нас, от инвестиции в недвижимости и влагане на средства в предприятия от преработващата промишленост.

БРТПП е готова да подпомага заинтересовани български фирми, като организира срещи с бизнеса във всеки пожелан град на територията на Руската федерация.

На дневен ред сред задачите на БРТПП е лобирането за пускане на български кораби по линията „Варна - Порт Кавказ” (Русия), което би увеличило възможностите за пренос и на стоки, а не само на газ (който се пренася от  руските кораби в момента).

Полагат се и усилия за осигуряване на така наречения „Зелен коридор” за българските влакови композиции през митниците на Русия. Такъв вече съществува на границата с Финландия. Той позволява бърз граничен контрол, за не повече от 10-15 мин., което е  изключително важно  при търговията с  малотрайни продукти.

Председателят на БРТПП наблегна на необходимостта от сдружаване на производителите, за да могат да отговорят на изискванията за количество на доставките за такъв голям пазар като руския.

Добруджанските бизнесмени споделиха затрудненията си при износ: различия в нормите и сертификационните изисквания за плодове, зеленчуци, житни култури и слънчоглед, които обикновено са със завишени показатели в сравнение с тези на ЕС.

Логистиката е много трудна, когато износът на малотрайните плодове е с тирове и отнема повече от седмица, а и Силистра още помни времето, когато имаше много добро летище и от него, през сезона на плодовете, всеки ден излиташе по един голям транспортен самолет за Русия. Това отбелязаха участниците в срещата.

Като неблагоприятна тенденция в търговията бе посочена и много ниската, почти неизбежно налагана цена от 0.80 евро за българските вина.

Износителите на машини изразиха задоволство,че въпреки трудните сертификации, руският пазар за машини си остава една добра дестинация и техните контрагенти плащат редовно, за разлика от някои  други страни.

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентите на България и Хърватия - твърдо за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество
Българският бизнес се запозна с възможностите за икономическо сътрудничество с най-новия член на европейското семейство – Хърватия Още
Традиционна среща с представители на бизнеса и на местната власт във Велико Търново
Нерешен проблем са обществените поръчки, необходима е прозрачност и подобряване на процедурите – това споделиха местните предприемачи Още
Покана за участие в „Мисия за растеж” в Португалия, 28-29 ноември 2013
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Среща на силистренския бизнес с председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата
Търговско-промишлена камара - Пловдив обучава младежи от чужбина
ПАЗАР НА ТРУДА
Агенция по заетостта: На работа през септември 2013 са постъпили 23 526 безработни
През септември равнището на безработица е 10.8% Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
НСИ: Разходите за научна дейност през 2012 нарастват с 15.5%
33.6% от персонала, зает с НИРД в еквивалент на пълна заетост, притежава докторска степен - гаранция за висок професионализъм на научните изследвания Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Енергетика: 250 инфраструктурни проекта биха могли да получат финансиране от 5,85 милиарда евро
Над 10 български енергийни проекта могат да получат финансиране от ЕС в периода 2014-2020 г. Още
Проучване на ЕК потвърждава, че мигрантите не са бреме за социалноосигурителните системи на приемащите страни
Процентът на мигрантите от ЕС във Великобритания сред неработещите е далеч по-нисък – 30%, в сравнение с местното незаето население - 43% Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на доклад от ИПИ за акциза върху цигарите