Брой 85 (845), 07-05-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Конференция „Финансово образование за устойчива икономика"

На 11 май 2015 г., от 9.00 часа, в София хотел Балкан представители на държавните институции, неправителствени организации, бизнеса, преподаватели от висшите и средните училища ще дискутират необходимостта от финансово образование и вярната посока за устойчива икономика. Това ще стане в рамките конференцията „Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика", която се организира за втора поредна година от Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.БГ АД. 

БТПП е сред институционалните партньори на конференцията. 

Специален гост на събитието ще бъде проф. Стив Ханке, познат  в България като „бащата на Валутния борд”. С встъпителна лекция на тема „Проблемът на финансовото образование в България. Как да се реши?”  той ще открие панелът, посветен на финансовото образование и висшите училища. 

Проф. Стив Ханке има принос за овладяването на повечето от разразилите се 56  хиперинфлации в съвременния свят, включително и българската от 1997 година (Подробности: ТУК). Професорът по приложна икономика преподава от 45 години в университета „Джонс Хопкинс” – институция с годишен бюджет за изследвания от 2.2 млрд. долара – малко по-малко от републиканския бюджет на България. Богата му биография включва още и длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън и министъра на икономиката на Аржентина, както и президент на най-бързо развиващия се инвестиционен фонд на 1995 – Toronto Trust Mutual Fund Argentina. Бил е и икономически съветник на президента Петър Стоянов.

Проф. Стив Ханке е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Българската академия на науките, а по време на международната конференция в София „Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика" на 11 май 2015 г. предстои да бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Отличието е за приноса му за развитието на модерната икономическа теория и трансфера на иновационни практики за повишаване на икономическата и финансова култура на младите хора в Република България.  

Участници в дискусиите в рамките на конференцията ще бъдат и проф. Ричард Макдоналд,  доктор по икономика от Университета в Бингхемптън, проф. Джордж Вредевелд, Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“, доц. д-р Даниела Бобева - Институт за икономически изследвания към БАН, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Любомир Дацов, бивш зам. министър на финансите, Росен Бъчваров, директор „Комуникации“ НАП, инж. Любомир Божилов, Калифорнийски университет Санта Барбара, доц. д-р Елеонора Танкова, ВСУ,  Атила Хорват,  генерален директор на Провидент Файненшъл България, д-р Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка и други финансови експерти и преподаватели.

За проф. д-р  Ричард Макдоналд:

Член е на съвета за икономическо образование, участвал е в работна група за изготвяне на общи държавни стандарти в социалните науки към Съвета на инспекторите в държавните училища и в комисията за социални науки към Националния съвет за професионални стандарти в преподаването. Член на комисията за национално оценяване на напредъка в образованието по икономика. Проф. Макдоналд е автор на множество научни разработки в областта на икономиката.

За проф. Джордж Вредевелд:

Той е професор по икономика, основател и бивш директор на признатия за един от най-добрите в САЩ Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати. В момента ръководи приложни изследвания и икономически проучвания и осигурява анализи за бизнеса, неправителствения сектор и правителствени организации. Едни от най-актуални изследвания на проф. Вредевелд са фокусирани върху факторите, които влияят на регионалното икономическо развитие, в това число образованието, данъчната политика и пазара на труда. Неговите проучвания и анализи често са в помощ на редица правителства при определяне на очакваните икономически ползи от политиките, стратегиите и проектите за развитие, както и при прогнозиране на ефекта на фискалните политики в социален план. Проф. Вредевелд е консултант на национално ниво в няколко държави по въпроси, свързани с икономическите промени и проблемите на развитието, както и в областта на развиването на икономически познания като основа за успешно лидерство. Той е един от първите преподаватели с международен авторитет, които участват активно в разработването на учебните програми и допринася изключително много за утвърждаването на новия модел на висшето образование в България. От октомври 2011 г. проф. Джордж Вредевелд е „Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Повече информация за конференцията: ТУК

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Конференция „Финансово образование за устойчива икономика"
БТПП е сред институционалните партньори на конференцията Още
Актуални данни за ирландската икономика ще бъдат представени в БТПП
Факторите, които водят до широкообхватното възстановяване на ирландската икономика..... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум с контактна борса Balkan Trade Bridge 2015
18–19 юни 2015 г., София, „Кемпински хотел Маринела“ Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Правителството одобри окончателния вариант на ОП „Региони в растеж”
Програмата предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси, съдържащи съответни инвестиционни приоритети и индикативни дейности Още
България ще поиска от ЕК намаляване на националното съфинансиране на проекти по ОП „Транспорт”
Увеличение от 80% на 85% на дела на съфинансиране на проекти по програмата със средства от Кохезионния фонд на ЕС Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Пролетна икономическа прогноза на ЕК: попътен вятър в посока възстановяване на европейската икономиката
По отношение на България ЕК смята, че слабите инвестиции ограничават растежа Още
Европейската комисията представи 16 инициативи за създаването на цифров единен пазар за Европа
Набор от целенасочени действия, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2016 г. Още