Назад

Пакистанското манго може да достига директно до българския пазар



Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София, организира коктейл-представяне на екзотичния плод манго.

Събитието бе открито от председателя на Палатата Цветан Симеонов, който сподели че продължава доброто сътрудничество между БТПП и екипа на Посолството на Пакистан. Обмисля се с помощта на български машини в областта на преработката на плодове да се разработи начин хранителни продукти с манго целогодишно да са достъпни на българския пазар. Пакистанското манго се представя за трети пореден път пред български потребители, като това е първи път на презентиране сред бизнес средите.

Омер Манзур Малик, заместник-ръководител на мисията на Пакистан в София, направи кратка презентация на продукта и заяви, че в страната му се отглеждат над 250 сорта манго, като всичките са с първокласно качество.

В представянето участваха над тридесет представители на вносители на пресни плодове, големи търговски вериги, търговци от хранително-вкусовата промишленост, производители на безалкохолни напитки, сокове, сиропи и сладка, членове на БТПП. По време на представянето бяха осъществени преки контакти с представители на Посолството на Пакистан в София и разменени идеи за директното навлизане на продукта на българския пазар, а не чрез трети страни.

Участниците се запознаха на място с пакистанското манго, хранителните свойства на продукта, напитки и десерти от него. Плодът манго позволява широко кулинарно приложение. Част от изкушенията, с които Посолството на Пакистан в София презентира в БТПП уникалния плод, бяха: шишче от пилешко филе с манго; шишче със скарида на плоча и манго; „листо“ от телешка Брезаола с манго; пудинг с чия, манго и кокосово мляко; чийзкейк с манго и шоколад; йогурт с пасирано манго и натрошени бисквити; смути с манго и други плодове, сладолед от манго.

Презентации:

 1. Mangoes.mp4
 2. How to cut a Mango.mp4
      3. Americans try Pakistani mangoes.mp4