Брой 121 (1879), 27-06-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представиха новия инвестиционен план за Европа „#InvestEU“


По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя  кръгла маса на тема: „Представяне на новия Инвестиционен план за Европа# InvestEU“ в Програмен период на ЕС 2021-2028 г.“. Тя бе открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов и модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Встъпителната презентация бе на Илиана Цанова, зам.-ръководител на Европейския фонд за стратегически инвестиции при Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, който е дислоциран в Люксембург и оценява проектите по Плана Юнкер. Тя очерта предимствата в сравнение с досегашния План Юнкер на  новия план „# InvestEU“, който се очаква да функционира след 2021 г.

Андреас Бейкос, ръководител на офиса на Европейската инвестиционна банка в София, направи обзор на финансираните обекти на банката в България през последните 12 години, след влизането на България в ЕС през 2007 г. Той разгледа и перспективите за финансиране на инвестиционни проекти у нас до края на програмния период 2014 – 2020 г. и в началото на следващия програмен период 2021 – 2028 г.

Презентация изнесе и доц. Йосиф Аврамов на тема: „Препоръки от страна на част от членовете на Съвета по иновации при БТПП относно програмирането на средствата от ЕС за иновации и технологии през Програмен период на ЕС 2021-2028 г.“ и представяне на новата му книга „Използване на финансовите инструменти от публичните организации“, издание на Института по публична администрация при Министерския съвет. Той подчерта, че финансовите инструменти по Плана Юнкер вече се използват и унас и досега общо девет български големи фирми са се възползвали от този ресурс. Разгледани бяха и предимствата за кандидатстване за ресурс по някои сравнително малко познати програми на ЕС като: LIFE +, ЕSPON и URBAKT 3, както и от новите фондове за бизнеса и за регионалното ни развитие, които са лицензирани и финансирани чрез Фонда на фондовете и др.

В дискусията след презентациите се включиха: проф. Габриела Маринова от Института по криобиология при Селскостопанската академия; Владимир Данчев от Българското дипломатическо дружество, Мария Стефанова, д-р на техническите науки и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с новоназначения български посланик в Индонезия
Обсъдиха се двустранните икономически отношения между България и Индонезия Още
Представиха новия инвестиционен план за Европа „#InvestEU“
Инициатива на Съвета по иновации при БТПП Още
Стартира обучителната програма за българските мениджъри и специалисти в град Фучжоу, Китай
Домакин е Центърът за обучение за чуждестранно икономическо сътрудничество на провинция Фуцзян Още
ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ
"Koкa-Кола Юрпиън Партнерс Сървисис България" получи сертификат за инвестиция клас А
За проекта "Разширяване на център за съвместни услуги", който ще се реализира във Варна. Още
Одобрени са правилата за организацията и контрола по изпълнението на Националната рамка за инвестиции 2021 - 2030 г.
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Одобрен е проект на ЗИД на Закона за мерките срещу изпирането на пари
В националното законодателство ще бъдат въведени изисквания на европейска директива Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Правителството взе решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави-членки
Меморандум за провеждане на подготвителния етап за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа
За изграждане на уникално за региона високотехнологично съоръжение за туморна терапия... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Седмица на бенефициентите на фонд „Научни изследвания”
От 1 до 5 юли в София Още