Брой 103 (360), 30-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Приключи обявеният от БТПП конкурс за ученици


Приключи конкурсът на БТПП за учениците от Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) и Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) за изготвяне на проекти по избрана от тях тема: „Визия за по-добро представяне на БТПП в интернет пространството“ или „Платформа за младежка заетост“.

Конкурсът е част от програмата по повод честването на 100-годишнината от основаването  на Софийската търговска гимназия, чиито наследници са НФСГ и НТБГ. Софийската търговска гимназия е създадена от предшественика на БТПП - Софийската търговско-индустриална камара.

Събитието стартира с дискусионен форум на тема „Икономическата среда – фактор за обучението и реализирането на младите хора в България“. Ученици от двете гимназии представиха доклади по темата и активно се включиха в дискусията. Основните акценти бяха насочени към създаване на условия за младите хора да участват в стажове в предприятията, съобразяване на учебната програма с най-новите достижения на науката и техниката в съответната област, както и специализирано обучение по предприемачество. Беше дискутирано и значението на сдружаването на младежите в организации и тяхното активно участие в обществения живот, което да ги мотивира да се развиват и изграждат кариера тук, в България.

След дискусията учениците имаха възможност на практика да демонстрират своето иновативно мислене и предприемачески дух, като презентираха своите проекти за участие в конкурса. Комисията от експерти от БТПП и преподаватели от училищата оцени проектите и класира най-добрите проекти от всяка от двете гимназии на базата на тяхната икономическа ефективност, иновативност и приложимост. Отличените ще получат награди на обща стойност 2800 лв.

При обявяването на резултатите председателят на БТПП Цветан Симеонов поздрави участниците в конкурса и директорите на училищата за отговорността към инициативата на Палатата и отбеляза, че до голяма степен номинираните проекти са готови за реализация. 

Класацията на проектите е както следва:

Проекти от НТБГ:

  • 1-во място - „Платформа за младежка заетост”, Кристиана Арабаджийска
  • 2-ро място - „Платформа за младежка заетост”, Александра Сърбинова, Илиян Геров, Северина Петкова
  • 3-то място - „Визия за по-добро представяне  на БТПП в интернет пространството”, Велина Живкова и Гергана Даскалова

Проекти от НФСГ:

  • 1-во място - „Платформа за младежка заетост”, Светлана Янкова, Иван Иванов
  • 2-ро място - „Визия за по-добро представяне  на БТПП в интернет пространството”, Александър Проданов, Грета Кънчева, Венислав Иванов
  • 3-то място - „Визия за по-добро представяне  на БТПП в интернет пространството”, Мартина Манаскова, Иванета Страшимирова, Стефан Пъневски.                                                                           


 

НОВИНИ ОТ БТПП
Безплатен курс със сертификат по управление на културното наследство в рамките на проект SAGITTARIUS
Приключи обявеният от БТПП конкурс за ученици
Представени са проекти по темите: „Визия за по-добро представяне на БТПП в интернет пространството“ и „Платформа за младежка заетост“ Още
Нови членове на Палатата
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Публикувани са електронните досиета на инфраструктурни проекти по ОПРР и ОПТ
Информацията е достъпна както за проектите в процес на изпълнение, така и за всички завършени обекти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум „Финансиране на бизнеса” – формулите за успешни финансови решения
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производствените цени леко намаляват през април
Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ Още
БАНКИ, БОРСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ
ББР договори 10 млн. евро кредитна линия от унгарската Ексимбанк
От финансовия ресурс могат да се възползват фирми в секторите земеделие, екология, здравеопазване, енергия, транспорт и комунални услуги Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Електронното управление се подобрява, но гражданите на Европа искат повече онлайн услуги
Почти половината от гражданите на Европейския съюз използват услугите на електронното управление Още