Брой 227 (1985), 26-11-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Акцент върху развитието на стартъп компаниите у нас


Финансов форум на тема „Иновативни подходи в сферата на финансирането на МСП и в частност на стартъп компаниите“ се проведе в БТПП по инициатива на Съвета по иновации при Палатата и Enterprise Europe Network.

Форумът беше открит и модериран от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП, a встъпителната презентация бе на Лора Ачева, зам.-началник отдел „Кредитиране на МСП” в Централното управление на Райфайзенбанк в София. Докладът й покри темата „Представяне на кредитните продукти за МСП“, като участниците във форума бяха запознати и с условията за участие в конкурса „Елевейтър лаб“ на „Райфайзен Централ Банк“, Виена, за стартъпи в страните от Централна и Източна Европа.   

Втората презентация - „Фондове за рисков капитал в България“, бе на Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд, Люксембург, и ръководител на офиса му в София.  

Светослав Димитров, Член на УС на Българската финтех асоциация и на Съвета по иновации при БТПП, както и съсобственик в няколко финтех компании, представи темата „Развитие и перспективи на финтех индустрията в Република България“. Той запозна участниците във форума с някои възможни предимства на извършването на плащания през финтех компании.

Обстойна презентация на тема „Фондове за финансиране на МСП и стартъпи“ направи Ангелина Тодорова, началник на Звено „Координация“ при Фонда на фондовете.

На свой ред Константин Джелебов, СЕО на Финтех компания „Файър“, представи темата „Дигитални плащания, такси, касови бележки и вечен ли е наложеният платеж в България?“, а главен асистент д-р Никос Караян от департамент „Икономика“ на Нов български университет се спря върху  „Представяне на програмата на новата специализация по финансов мениджмънт за стартъпи в НБУ“.

Последната презентация бе на Иван Жабински, управител  и съсобственик на стартъп компанията „Елбул“ - “Иновативни подходи при изготвянето на софтуер на зарядни станции за електромобили, прилагани от стартъпа „Елбул“.

След форума беше проведена дискусия, в която участие също взеха Петър Михайлов от Фонда на фондовете, Румен Арсенов - член на УС на БТПП и собственик на стартъп в областта на дигиталните технологии, Ангел Ангелов, член на Съвета по иновации и собственик на стартъп, и др.

  

НОВИНИ ОТ БТПП
Предложения на АОБР за необходими изменения и допълнения в нормативната уредба за трудовата имиграция
Презентация „Храни и напитки от слънчева България“ в столицата на Молдова
15 български фирми представят български храни и напитки на молдовския пазар - пред вносители, търговци и дистрибутори Още
Предстоящо изложение “Sofia International Money Exhibition”
28 - 29 ноември, Изложбена зала на ЦУМ, София Още
Акцент върху развитието на стартъп компаниите у нас
Финансов форум „Иновативни подходи в сферата на финансирането на МСП и в частност на стартъп компаниите“ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Опазване и насърчаване на културното и природно наследство чрез “Зелени пътища”
Идентифициране на финансови инструменти за реализиране на инициативата Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Кои и колко са работещите бедни?
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия одобрява близо 94 милиона евро за високоефективна централа за комбинирано производство на енергия от отпадъци в България
ЕС започва производство в рамките на СТО срещу ограниченията на Индонезия по отношение на суровините
Риск за работните места в стоманодобивната промишленост Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Startup World Cup 2020 в рамките на технологичния форум Global Tech Summit в НДК, София
10 декември 2019 г. Още